Бойко Борисов: Хърватският премиер рекламирал България, носел дънки „Рила“

Бойко Борисов: Хърватският премиер рекламирал България, носел дънки „Рила“
Снимка: Министър-председателят Бойко Борисов проведе среща с премиера на Република Хърватия Зоран Миланович. Снимка:БГНЕС
A A+ A++ A

Хърватският премиер Зоран Миланович е рекламното лице на България в своята родина, защото като малък е посетил с майка си Черно море и от България са му купили дънки „Рила“, които той носил в родната Хърватия, заяви премиерът Бойко Борисов.

Изявлението Борисов  направи на съвместна пресконференция със своя хърватски колега, предаде БГНЕС.

Въпреки краткото време, с което са разполагали, двамата правителствени ръководители са обсъдили широк кръг от въпроси – от икономиката до историята. И двамата подчертаха значението на кохезионните фондове за развитието и на България, и на Хърватия.

Премиерът Миланович определи кохезионните фондове като „взаимна любовна връзка“ между по-богатите страни – членки на Евросъюза, които отпускат средствата за развитието на инфраструктурата на новоприсъединилите се държави, които са по-бедни.

Миланович също така заяви, че Хърватия и България нямат открити въпроси, което означава, че в техните отношения няма проблеми. Той се обяви за по-скорошното присъединяване на Босна, Сърбия и Черна гора в Европейския съюз, защото това ще съдейства за развитието на района.

Хърватският премиер е на еднодневно работно посещение в България. Миналата година Борисов беше в Дубровник.

България беше третата държава, която подписа договора за присъединяването на Хърватия в ЕС.

„Благодарни сме и това не се забравя. Има възможности за сътрудничество с години. По исторически причини имаме причини да сътрудничим. Имаме голям интерес да ползваме Кохезионните фондове на ЕС. Предполагам, че България в известна степен е доволна от Финанасовата рамка, Хърватия също. Ние сме за това да се провежда кохезионна политика“, каза още Миланович. „Интересът е двустранен. Има добри основания за дълга и двустранна любов“, заяви Миланович.

#Зоран Миланович #Бойко Борисов #България #Хърватия #Европейски съюз #ЕС #кохезионни фондове

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници