България осъди категорично ядрения опит на Северна Корея

България осъди категорично ядрения опит на Северна Корея
По-рано във вторник Северна Корея потвърди съмненията за извършването на ядрен опит, след като на територията й, която не е в сеизмична зона, беше регистрирано „изкуствено земетресение“. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

България осъжда категорично проведения от Северна Корея ядрен опит, се казва в позиция на българското Министерство на външните работи.

По думите на говорителя на ведомството Весела Чернева опитът на КНДР води до още по-осезаемо нарастване на напрежението в региона и по-нататъшна изолация на страната.

„Ядреният опит представлява демонстративно потъпкване на резолюции 1718, 1874 и 2087 на Съвета за сигурност на ООН и на споразумението за гаранциите на Международната агенция за атомна енергия. Този провокативен акт сериозно подкопава стремежа на международната общност за постигане на истинско и необратимо ядрено разоръжаване на Корейския полуостров“, се казва още в позицията на МВнР.

В нея българските власти призовават Северна Корея да прекрати ядрената си програма „по прозрачен и удостоверим начин“, да изпълнява в пълна степен международните си ангажименти и да насочи своите усилия към активен диалог и преговори с международната общност за постигане на траен мир и сигурност в региона на Североизточна Азия.

По-рано във вторник Северна Корея потвърди съмненията за извършването на ядрен опит, след като на територията й, която не е в сеизмична зона, беше регистрирано „изкуствено земетресение“ с магнитуд около 5 по Рихтер на дълбочина под 1 км в района на ядрения полигон на Пхенян.

#Северна Корея #ядрен опит #изкуствено земетресение #България #МВнР

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници