Новият папа ще бъде избран през март

Новият папа ще бъде избран през март
Папа Бенедикт XVI се отказва от поста си заради „неспособността си да изпълнява адекватно поверената му служба“. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Новият папа ще бъде избран през март, след като Бенедикт XVI съобщи, че ще се оттегли на 28 февруари, съобщиха от пресцентъра на Светия отец.

„Ще имаме нов папа за Великден“, заяви говорителят на Ватикана Фредерико Ломбарди, предаде АФП.

Конклавът за избор на нов папа ще се проведе 15 или 20 дни след оттеглянето на Бенедикт.

Папа Бенедикт XVI се отказва от поста си заради „неспособността си да изпълнява адекватно поверената му служба“, обяви самият той след съобщението за оттеглянето му.

„В днешния свят, предмет на толкова много резки промени и разтърсван от въпроси от дълбоко значение за живота на вярата, за да пазя делото на Свети Петър и проповядвам Божията истина са необходими както сила на ума, така и на тялото. Но това са все сили, които през последните няколко месеца се влошиха до степен, която ме кара да призная неспособността си да изпълнявам адекватно поверената ми служба“, обясни 85-годишният първосвещеник, цитиран от АФП.

По думите на отец Федерико Ломбарди ще се откаже от поста си в 19:00 часа по Гринуич на 28 февруари, когато ще започне периодът „овакантено място“.

„Бидейки напълно наясно със сериозността на това си решение, с пълна свобода обявявам, че се отказвам от постовете Епископ на Рим, наследник на Свети Петър, поверени ми от кардиналите на 19 април 2005 г. Светият престол ще бъде овакантен, а конклавът ще избере нов върховен първосвещеник“, заяви папата.

#Ватикана #Фредерико Ломбарди #Светия престол #папа #Бенедикт XVI

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници