Ватикана потвърди забраната католици да стават масони. Несъвместими са

Ватикана потвърди забраната католици да стават масони. Несъвместими са

pixabay

A A+ A++ A

Ватиканската дикастерия за доктрината на вярата (ДДВ, най-старата от шестнадесетте дикастерии на Римската курия, натоварена със задачата да следи за чистотата на доктрината в Католическата църква) публикува документ, в който потвърждава, че на католиците е забранено да бъдат масони.

Според новия документ, подписан от папа Франциск и кардинал Виктор Мануел Фернандес, който оглавява ДДВ, католицизмът и масонството са несъвместими.

Документът е в отговор на молба на филипински епископ, който изразява загриженост от нарастващия брой католици в неговата епархия, които стават масони, и иска съвет как той като пастор да реагира, съобщава Би Би Си.

В отговора на Дикастерията от 13 ноември се призовава за координирана стратегия, с участието на всички членове на Католическата епископска конференция на Филипините, за разгласяване "във всички енории на причините за непримиримостта между католическата вяра и масонството".

Масонството е най-голямото тайно общество в света. Масонството популяризира идеи и ритуали, несъвместими с католическата вяра, включително постулата, че човек, независимо от религията си, може да бъде еднакво угоден на Бога.

Ватиканският документ потвърждава, че онези, които официално и съзнателно са се присъединили към масонските ложи и са приели масонските принципи, попадат под разпоредбите на "Декларацията за масонските сдружения" на Католическата църква от 1983 г.

Тази декларация, подписана от кардинал Йозеф Ратцингер по времето, когато е оглавявал Конгрегацията за доктрината на вярата (известна още като Светата инквизиция), заявява, че католиците, които се присъединяват към масонски сдружения, са "в състояние на тежък грях и не могат да приемат Светото причастие".

В новия документ на ДДВ тази декларация се уточнява допълнително, като се посочва, че горепосочените мерки се прилагат и за всички духовници, които са влезли в масонството.

Дикастерството предлага на филипинските епископи да обмислят възможността да направят публично изявление за учението на Католическата църква за масонството.

"Въпросът за масонството във Филипините е много важен, тъй като засяга не само онези, които официално членуват в масонски ложи, но и в по-широк план голям брой симпатизанти и сътрудници, които са лично убедени, че няма противоречие между принадлежността към Католическата църква и принадлежността към масонски ложи", се казва в документа на ДДВ. - Но на доктринално ниво трябва да се припомни, че активното членство във вярващото масонство е забранено поради несъвместимостта между католическата доктрина и масонството".

Забраната на Католическата църква за масонството датира от времето на папа Климент XII, който официално осъжда масонството в папска була през 1738 г.

#Ватикана

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници