Гръм в християнството! Католическата църква в Германия ще благославя гей двойките

Гръм в християнството! Католическата църква в Германия ще благославя гей двойките
Рikist.com
A A+ A++ A

Синодалното събрание за реформиране на католическата църква в Германия реши днес до март 2026 г. свещениците да имат право да благославят хомосексуални двойки. В християнството даването на благословия е не само елемент на одобрение, но и преди всичко внасяне на святост, божествена воля и духовно изкупление.

Петото - и последно по темата за реформите, синодално заседание във Франкфурт на Майн събра над 200 души, германските католически епископи и представители на общностите на миряните. Подобно на предишните, то е белязано от напрежение между реформатори и консервативни среди посред все по-открито несъгласие на случващото се от Ватикана, посочва "Асошиейтед прес".

От 202 членове на събранието 176 гласуваха "за", 14 се обявиха против и 12 се въздържаха.

Процесът, наричан още Синодален път, започна през 2019 г. в отговор на кризата с разкритията за сексуални посегателства от служители на католическата църква в Германия и много други държави. Сред обсъжданите до събота теми са още дали да бъде позволено на жени да бъдат дякони и да имат ли вярващите роля при избирането на епископи.

Одобрението е възможно след съгласие на поне две трети от 67-те германски епископи. Постигането на такъв резултат за либерализиране на учението се смяташе за много трудно, въпреки че има подкрепата на 82% от католиците в страната, допълва АП.

Как точно ще бъде приложено решението от днес зависи от работата на 74-членен Синодален комитет, който сегашното събрание трябва да избере. Задачата му е да намери нужните форми и мерки в рамките на 3 години. Ако не се постигне съгласие за тях, решението от днес може да не се реализира.

В опит да успокоят притесненията във Ватикана лидерите на германската църква изрично подчертават, че процесът няма да предизвика схизма в католическата църква. През януари папа Франциск каза в интервю, че диалогът е нещо добро, но всичко това може да се превърне в "идеологическа" щета. Той критикува и това, че в Германия процесът се ръководел от "елита" на местната църква, а не от "всички Божии хора".

В Германия обаче епископите са под натиск именно от вярващите католици, мнозина от които не одобряват твърде консервативния според тях подход на техния сънародник папа Бенедикт XVI. Георг Бетцинг, епископът на Лимбург и председател на Конференцията на германските епископи, каза, че "тази църква, моята църква, заслужава да не я оставяме в това състояние". Според него предложените промени имат за цел църквата по-добре да служи на предназначението си, пише лупа.бг.

#Ватикана #Католическа църква #гей двойки

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"