Бенедикт XVI не иска да е папа заради напредналата си възраст

Бенедикт XVI не иска да е папа заради напредналата си възраст
Йозеф Ратцингер стана папа на 19 април 2005 г., когато наследи починалия папа Йоан Павел II, като и тогава се смяташе за един от най-възрастните папи със своята 78-годишна възраст. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Папа Бенедикт XVI се оттегля от позицията си начело на Рикокатолическата църква заради напредналата си възраст, признал самият той.

„Папата обяви, че ще се откаже от поста си в 19:00 часа по Гринуич на 28 февруари. Тогава ще започне периодът „овакантено място“, уточни отец Федерико Ломбарди, цитиран от АФП, на която се позовава БГНЕС.

Йозеф Ратцингер стана папа на 19 април 2005 г., когато наследи починалия папа Йоан Павел II, като и тогава се смяташе за един от най-възрастните папи със своята 78-годишна възраст.

Като един от приближените на Йоан Павел II пред 1981 г. Йозеф Ратцингер е назначен за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата.

От 1977 г. Бенедикт XVI е архиепископ на Мюнхен-Фрайзинг и кардинал, от 1993 г. е глава на епископската епархия Велетри-Сени, а от 2002 г. — декан на Колегията на кардиналите. Титулярен епископ на Остия.

Той е роден на 16 април 1927 г. в селцето Марктъл ам Ин в Бавария, Германия, на Велика Събота, в навечерието на Великден, в семейството на полицейския служител Йозеф Ратцингер-старши, като трето и най-малко дете.

Братът на папа Бенедикт XVI, Георг Ратцингер, е все още жив. Той също е свещеник, както и бивш директор на църковния хор на катедралата в Регенсбург. Сестра му Мария Ратцингер почива през 1991 г.

След войната заедно с брат си се записва в Мюнхенския университет „Лудвиг Максимилиан“ и през 1951 г. го завършва със специалност „Теология и философия“. Същата година на 21 юни е ръкоположен заедно с брат си Георг Ратцингер за свещеник в Freisinger Dom лично от архиепископа на Мюнхен и Фрайзинг кардинал фон Фаулхабер.

От 1959 г. стартира преподавателската му дейност като професор първо в Бонския университет, а от 1963 г. в Университета на Мюнстер. През 1966 г. става завеждащ катедра „Теология“ в Университета в Тюбинген.

На 24 март 1977 г. е провъзгласен за архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг, а на консисторията на 27 юни същата година е избран за кардинал от папа Павел VI.

На 25 ноември 1981 г. папа Йоан Павел II го назначава за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, най-старата и важна конгрегация на Ватикана, пряк наследник на Светата Инквизиция.

След смъртта на папа Йоан Павел II кардинал Ратцингер отслужва литургията на погребението му. Бива избран за негов наследник на втория ден от Конклава, приемайки името Бенедикт (т.е. благословения) в чест на папа Бенедикт XV и Свети Бенедикт Нурсийски.

#Папа Бенедикт XVI #Ватикана #Федерико Ломбарди #Йозеф Ратцингер #папа Йоан Павел II

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници