България предава на Ливан доклад от разследването на атентата с имената на заподозрените

България предава на Ливан доклад от разследването на атентата с имената на заподозрените
До дни България ще предостави на Ливан подробен доклад от разследването на атентата в Бургас от 18 юли 2012 г., съобщи посланикът на страната в Бейрут Пламен Цолов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

До дни България ще предостави на Ливан подробен доклад от разследването на атентата в Бургас от 18 юли 2012 г., съобщи посланикът на страната в Бейрут Пламен Цолов.

В интервю за радио „Гласът на Ливан", цитирано от „Дневник", дипломатът посочи, че външният министър Аднан Мансур е получил обещание по дипломатически канали на Ливан да бъде предоставена „цялата полезна информация, която да помогне на Ливан да разкрие истината".

По думите на вицепремиера Цветан Цветанов, който обяви „обоснованото предположение" за връзка на двама от атентаторите с военното крило на ливанската групировка „Хизбула", всеки от тях е граждани освен на Ливан още и на Канада и Австралия.

Съдействие в разследването е поискано и от тези две страни, както и от Израел и Ливан.

По думите му поискана е помощ и от Израел, Австралия и Канада.

В доклада, който ще получат властите в Бейрут, ще бъдат посочени и имената на заподозрените, както и вариантите за начина, по който България може да помогне в този случай.

Пред „Гласът на Ливан" българският посланик посочва още, че България е обмислила сътрудничество с ливанските власти по този случай заради двустранен договор за правно сътрудничество, който обаче на регламентира изрично изискване Ливан да предаде заподозрените, ако те се окажат на негова територия.

#България #Ливан #Бейрут #София #Аднан Мансур #„Хизбула" #Израел #Канада #Австралия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници