Иран изтегля посланика си от България, сваля нивото на мисията

Иран изтегля посланика си от България, сваля нивото на мисията
Иранският посланик в София Голамреза Багери заяви, че Иран е приятелски настроен към България и няма причина това да се промени. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Иран изтегля посланика си от България и най-вероятно ще свали нивото на дипломатическата си мисия у нас, след като българските власти посочиха шиитската групировка "Хизбула" като отговорна за атентата в Бургас, съобщава в. "24 часа". 

Иранският посланик в София Голамреза Багери насочи в петък журналистите да търсят повече подробности от българските власти, за да се изясни напълно ситуацията, защото от медиите останал с впечатление, че има много неясноти. 

"Иран е приятелски настроен към България и няма причина това да се промени", каза още дипломатът.

На пресконференцията, която даде вчера по случай 34-тата годишнина на Ислямската революция, посланикът бе попитан дали България трябва да се страхува от ответни действия, след като правителството отправи обвинения към "Хизбула".

"Не е моя работа да правя предположения, отговорните български служби ще предприемат съответните мерки", заяви дипломатът.

Дипломатът сравни бомбата в Бургас с убийството на военния шеф на "Хамас" Махмуд ал Мабхух в Дубай от агенти на израелското разузнаване.

"Ако тогава Австралия и всички западни страни, чиито паспорти използваха убийците в Дубай, бяха реагирали достатъчно остро, сега терористите щяха да се замислят повече, преди да предприемат такива акции като в Бургас, заяви посланик Багери.

Той отхвърли като безпочвени обвиненията на Израел, че режимът в Техеран е вдъхновител и поръчител на бомбения удар в България чрез шиитската групировка "Хизбула".

#Иран #България #"Хизбула" #Голамреза Багери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници