Плевнелиев за Македония: България не е втора Гърция!

Плевнелиев за Македония: България не е втора Гърция!
Позицията на България към Македония е била обсъдена и по време на срещата между Плевнелиев и предшествениците му Георги Първанов, Петър Стоянов и Желю Желев, която се проведе във вторник. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

България не е втора Гърция, заяви президентът Росен Плевнелиев по отношение на позицията на страната спрямо Македония.

Пред Би Ти Ви Плевнелиев каза, че президентът и правителството са синхронизирили добре позициите си спрямо съседната държава.

„Нека да сме наясно – България не е втора Гърция. България не води война, да не говорим, че е абсурдна тезата, че ние адресираме някакви вътрешни проблеми с оглед на идващите парламентарни избори“, посочи държавният глава.

Позицията на България към Македония е била обсъдена и по време на срещата между Плевнелиев и предшествениците му Георги Първанов, Петър Стоянов и Желю Желев, която се проведе във вторник.

„Изложих позицията на президентството и на българското правителство пред президентите и имахме наистина много добър дебат по тази тема каква е позицията към момента. Европа в последните много години за съжаление невинаги спазваше правилата, а и много често проблемите не се посочваха, не се адресираха, не се решаваха“, каза Плевнелиев.

Според него отговорната позиция на България не е да мълчи, а в хода на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС да налага вето, добавяйки, че България трябва да е максимално коректна и добронамерена.

„Ще посочим проблема, той беше много ясно адресиран. Добросъседството като критерий, за да бъдем членове на едно и също семейство. Защото, ако ние искаме всички да бъдем членове на европейското семейство, това означава да изповядваме неговите ценности. А една от висшите ценности е добросъседството като такова“, посочи Плевнелиев.

Той заяви, че България е заела една много отговорна позиция, защото не е наложила вето на Македония, а напротив, тъй като европейските министри в Европейския съвет също се обединили около тезата, че добросъседството е важно, както и прогресът по отношение на демократичното развитие на Македония.

„Ние нямаме никакви проблеми по отношение региони, хора, разбираме се добре. Но искаме да адресираме проблема там, където той съществува. И той е един, и той е много ясно посочен от нас, а именно - днес управляващите в Скопие, за съжаление, не изпълняват декларацията за добросъседство, която беше подписана в далечната 1999 г. Обективен критерий: имаме декларация – не се спазва. Нищо повече не искаме. И затова казваме: „Нека тази декларация, около която се обединихме, да се обърне в договор“ – стандартен текст. България го подписа с Гърция, с Турция, с Румъния“, коментира още Плевнелиев.

По отношение на опасенията, че България слага под общ знаменател всички македонци заради политиката на Скопие спрямо София, президентът каза, че това не е така.

Той обясни, че аргументите на България са посочени ясно в неговите изказвания, както и в тези на премиера Бойко Борисов и на външния министър Николай Младенов.

„Ние посочваме, че декларацията за добросъседство трябва да се обърне в договор за добросъседство. Защо? Именно за да няма проблем между хората, а институциите да работят за това, което хората са постигнали. А именно приятелство, добросъседство, нека и на ниво правителства си подпишем договора и след това да го спазваме, а Брюксел ще бъде гарант“, каза Плевнелиев.

#Македония #България #Росен Плевнелиев #Гърция #ЕС #Европейски съюз #Президент на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници