Борисов: България е демокрация за пример - спасила е 50 000 евреи

Борисов: България е демокрация за пример - спасила е 50 000 евреи
България е демокрация за пример, защото е спасила 50 000 български евреи и никой в света не може да го отрече, заяви премиерът Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България е демокрация за пример, защото е спасила 50 000 български евреи и никой в света не може да го отрече, заяви премиерът Бойко Борисов.

Така той коментира цитираното в израелската преса изявление на външния министър Николай Младенов, че „атака срещу Израел е атака срещу България".

„Атака срещу Израел е като атака срещу България и нашето приятелство с вас е категорично и силно," заяви първият дипломат на България пред израелски репортери по време на изненадваща и необявена визита в Изреал в четвъртък, където се е срещнал с израелския президент Шимон Перес и израелския премиер Бенямин Нетаняху, за да информира израелското държавно ръководство за разследването на бомбения атентат от 18 юли в Бургас.

„Ние всички като народ, защото ги е спасил българският народ, залагайки всичко, нещо немислимо в тогавашната обстановка в Европа и света по време на войната. И ние всички като народ сме направили това, защото ги е спасил българският народ. Така че ако се търси в думите на Николай Младенов, че ние винаги сме помагали на еврейските граждани и че всеки, който е дръзвал да ги напада, българският народ като един е заставал – и интелигенция и политическа класа, и църква на тяхна страна, могат да го оправдаят," заяви Бойко Борисов.

„Аз разбирам думите му, че независимо дали е израелец, арабин, християнин, мюсюлманин, будист, когато има нападение над който и да било гражданин на света, това е недопустимо нещо," обясни още премиерът.

В неделя Бойко Борисов откри разширението на депо „Обеля" и Корпуса за ремонт на метровлакове.

#Бойко Борисов #премиер на България #Николай Младенов #министър на външните работи #Израел #България #евреи #атентат #Бургас

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници