България подкрепя Франция за възстановяването на реда в Мали

България подкрепя Франция за възстановяването на реда в Мали
Министър Младенов по време на пресконференция на тема "Презентация на концепция за бъдещ Закон за задълженията на държавата по отношение на българските граждани в чужбина." Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

 

Министърът на външните работи Николай Младенов заяви, че България подкрепя действията на Франция по повод тежката ситуация в Република Мали.

„Изразявам дълбока загриженост във връзка с развитието на ситуацията в Република Мали. Терористичните и фундаменталистки групи, установили контрол в северната част на страната, заплашват не само нейната цялост, но и сигурността на съседните страни", съобщават от Министерство на Външните Работи.

„Предвид опасността от по-нататъшно дестабилизиране на региона, България подкрепя усилията на Франция да осигури стабилност в страната в рамките на Резолюция 2085 на Съвета за сигурност на ООН", каза министърът.

„Френските действия са наложителни, защото цивилното население трябва да бъде защитено, а хуманитарната криза - спряна. За тази цел е важно  да се подобри координацията между  хуманитарните действия и военната подкрепа", посочи Младенов.

„Подкрепяме усилията на ЕС и страните от Западна Африка, които подкрепят законното правителство на Република Мали, включително чрез военна, финансова и хуманитарна  помощ, за да се възстанови бързо териториалната цялост и конституционният ред в страната", заяви външният министър.

#България #Франция #Мали #Подкрепа #Николай #Младенов #Министерство на външните работи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници