България премахва временен лагер в Израел заради лошите условия

A A+ A++ A

Няма да има повече български строителни работници, които да бъдат настанявани във временен лагер и при лоши битови условия в Израел по линия на междуправителствената спогодба, заяви изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова.

Заради израелската политика за масово строителство на жилищни сгради и високата оценка на българските строителни работници, в началото на 2012 г. беше договорена квота от 3500 работници, които да бъдат наети в Изгаел.

Според спогодбата българите имат право на минимум една година престой и минимално заплащане от 1500 долара месечно.

В края на декември на 2012 г. се оказа, че около 50 български работници са настанени във временен лагер край Ришон Лицион, при лоши битови условия.

Някои от работниците дори се оплакаха, че има несъответствие между обещаната работа и реално предоставената, предаде Дарик.

Лазарова добави, че до 18 януари всички работници, които са мизерствали във временния лагер край Ришон Лицион, ще бъдат преместени, а лагерът ще бъде закрит.

Шефът на Агенцията по заетостта добави, че настаняването във временен лагер е допустимо според спогодбата, но в случай на екстремни обстоятелства, като например военни размирици.

Лозанова заяви, че властите в Израел разследват работодателите, наели българските работници, по подозрения, че са нарушили трудовото законодателство и правилата на междуправителствената спогодба.

Общо 725 българи са заминали в Израел по линия на спогодбата, а на 14 януари заминават още 50 души.

„Тази жалба ние предполагаме, че е излязла от наши кандидати, които бяха одобрени в последните групи, и които наистина нямаха необходимата квалификация и те бяха одобрени за общи работници", коментира Лозанова.

Според нея няма работници, които да заминат за Израел без подписан трудов договор.

От Израел пък твърдят, че малка част от българите са оставали временно без работа, но това няма да се отрази на заплащането им.

Лозанова заяви, че всички работници ще получат пълния размер на заплатите, за периода, в който са били в Израел, независимо дали са работили или по вина на работодателя не им е била осигурена работа.

На 5 февруари ще се проведе смесен комитет с представители на българското и израелското правителство, които ще одобрят допълнителни гаранции за сигурността на българските работници в Израел.

#Агенция по заетостта #Камелия Лозанова #Израел #българи #строители #работници #спогодба #временни лагери

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници