95% от българските биопродукти се изнасят в чужбина

95% от българските биопродукти се изнасят в чужбина
Изнасят се предимно билки, свежи, замразени или консервирани плодове и зеленчуци, ядки, мед и други. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Около 95% от произвежданите в България сертифицирани биопродукти се изнасят в чужбина - предимно в ЕС, САЩ и  Канада.

Изнасят се предимно билки, свежи, замразени или консервирани плодове и зеленчуци, ядки, мед и други, информира БТА, на която се позова „Дневник".

Според проучване на Аграрния университет в Пловдив за търсенето на биопродукти в България, пазарният им дял в страната е под 1%.

Данни на Евростат за политиката на ЕС в областта на органичното земедели, в България делът на стопанствата, сертифицирани за извършване на органично земеделие, е много малък, а земята, която се използва за производство на биохрани е едва 0.1% от общата използвана селскостопанска територия.

Единствена с по-ниски показатели е само Малта, показват данните на статистическата слуба.

Около 300 български фирми се занимават с производство, преработки и износ на биопродукция, като само 80 от тях членуват в Българската асоциация за биопродукти.

Едва 5% от продукцията на българските ферми обаче намира място на вътрешния пазар. Въпреки това експертите смятат, че макар този пазар в България все още да не е разработен, той има голям потенциал за развитие.

Специалистите посочват като необходима намесата на държавата, тъй като секторът е изключително подходящ заради природните дадености, земята, както и българския имидж на традиционен производител на селскостопански продукти.

Словения, която е близо пет пъти по-малка като площ и близо три пъти по-малка като население, обработва биологично два пъти повече земя, където се отглеждат по екологичен начин 20 пъти повече овце, 44 пъти повече говеда и пет пъти повече кози.

Според европейската статистика през 2010 г. в ЕС е имало над 156 хиляди органични ферми, което равно на 1.3%  от общия брой на селските стопанства в ЕС, надхвърлящ 12 милиона.

Около 5 млн. хектара в ЕС са използвани за биологично земеделие, което е 2.9% от използваната земеделска площ на територията на всички страни от ЕС.

България има разработен Национален план за развитие на биологичното земеделие за периода 2007-2013 г. с общ бюджет от около 165 млн. лева, с който се очаква към 2013 г. около 3% от всички продадени в България хранителни продукти да бъдат биологични и около 8% от използваната земеделска земя да бъде обработвана по биологичен начин.

За тези цели обаче е необходимо близо 30 пъти да се увеличи сегашният дял на площите за биопродукти.

Сред държавите от ЕС с най-голям дял на органични ферми спрямо общия брой стопанства са Австрия – 13%, Чехия – 7%, Швеция – 6%, Естония, Финландия, Германия и Дания – с по 5%.

По отношение на площите, които се използват за биологично земеделие Австрия е с най-голям дял – 12%, следвана от Швеция – 10%, Чехия и Естония – с по 9%.

Държавите пък с най-голяма площ сертифицирана земя за производство на биопродукти са Италия - с 1.2 млн. хектара, Испания - с около 1 млн. хектара и Германия - с над 850 хиляди хектара.

Според британската консултантска компания „Органик Монитор" пазарът на биопродукти е един от най-бързоразвиващите се в света, като нараства годишно с 10-15%, което в абсолютна стойност е ръст от около 5 млрд. долара годишно.

Държавата с най-голяма площ биологично обработвана земя е Австралия с 12 млн. хектара, следвана от Аржентина – 2.8 млн. хектара и Бразилия – 1.8 млн. хектара.

Според изискванията на ЕС само храните, които съдържат най-малко 95% биологично чисти съставки, могат да бъдат биологични продукти.

Съгласно новото европейско законодателство от 1 юли 2012 г. производителите на биохрани вече задължително трябва да използват биологичното лого на ЕС.

Заедно със зеления етикет с 12 звезди, трябва да бъдат обозначавани и мястото на производство на продукта, както и съставките му.

Наскоро бе подписано и споразумение между ЕС и САЩ за еквивалентност на биологичните продукти, което ще намали бюрократичните процедури и разходите на производителите им при търговията между двата континента.

#биопродукти #земя #земеделие #биоземеделие #България #износ #ЕС #Европейски съюз

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници