България и Македония да седнат на масата, не да си пишат писма, препоръча Георгиевски

България и Македония да седнат на масата, не да си пишат писма, препоръча Георгиевски
България и Македония да седнат на масата и да преговарят, вместо да си пишат писма, препоръча бившият македонски премиер Любчо Георгиевски. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България и Македония да седнат на масата и да преговарят, вместо да си пишат писма, препоръча бившият македонски премиер Любчо Георгиевски.

„Всички тези приказки, които ни разказват чрез писма и пощенски картички, нямат никакво значение за Европа. Самият факт, че със съседите си общуваме чрез писма, означава, че нещата не вървят“, подчерта бившият правителствен ръководител и настоящ лидер на ВМРО-Народна партия.

Според него отношенията на Македония с България не са толкова критични като тези с Гърция, предаде БГНЕС.

Любчо Георгиевски смята, че „поради несериозното отношение на властите в Скопие София е наложила вето за даване на дата за започване на преговори за членство в ЕС на Македония“.

„Всеки, който се занимава с политика през последните 20 години, трябва вече да е разбрал, че е необходимо да се направи компромис при спора за името с Гърция. Трябва да приемем някакво определение към наименованието Република Македония за международно използване. Ако хората от властта не са разбрали това нещо, тогава те водят страната ни към тотален колапс... Аз лично не виждам Гърция в близките 15 години да промени позицията си по този въпрос“, коментира още Любчо Георгиевски.

Според него на последната среща в Брюксел Македония е получила две условия - извършване на реформи и намиране на компромис с Гърция.

„Не може да продължаваме да живеем в един затворен свят, в който ще си казваме един на друг колко сме умни, а светът ще върви напред без нас. Лично аз обаче смятам, че ние няма да може да издържим дълго време на това темпо поради вътрешното състояние на страната“, каза още Любчо Георгиевски.

Бившият премиер е убеден, че ако властите в Скопие и медиите продължат да действат по същия начин, Македония ще получи двоен удар и през месец юни догодина.

„Вчера официално разбрахме, че Сърбия говори за автономия на Косово. С една дума, всички говорят за компромис, за да се присъединят към ЕС“, каза в заключение Любчо Георгиевски.

#Любчо Георгиевски #България #Македония #членство в ЕС #Гърция #спор за името

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници