Граничният пункт „Маказа“ готов през март 2013 г.

Граничният пункт „Маказа“ готов през март 2013 г.
Българският премиер Бойко Борисов и гръцкият му колега Андонис Самарас заявиха, че интеграцията на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е ключова за региона. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Граничният пункт „Маказа“ ще бъде открит през март, решиха правителствата на България и Гърция.

В понеделник кабинетите на двете държави започнаха изнесено съвместно заседание, на което беше решено още, че през март започва и изграждането на интерконекторната газова връзка между България и Гърция, предаде БНР.

Българският премиер Бойко Борисов и гръцкият му колега Андонис Самарас заявиха, че интеграцията на страните от Западните Балкани с Европейския съюз е ключова за региона.

По думите на Борисов толерантността и  добросъседството на България имат своите граници, като даде за пример, че страната е спасила най-много евреи по време на фашисткия режим - над 50 000.

„И България да заслужи да се правят филми срещу България заради приятелството, заради обичта, заради своята откритост - това е все едно сега да обвиниш някой, че в Африка има бедстващи от жажда или от глад хора“, коментира още българският премиер.

По думите на Самарас новият граничен пункт ще бъде модерен и ще позволява още по-голямо развитие на туризма и търговията между двете държави, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Властите в София се оплакват отдавна от забавянето на граничния проект „Маказа", който според България трябвало да бъде готов още през 2011 г. Двете страни са свързани от четири други пункта.

„Милион българи посещават Гърция", изтъкна Борисов след края на срещата, добавяйки, че всичко от българската страна на границата е готово.

„Дайте ни сигнал и сме готови", каза българският премиер.

Самарас хвърли вината за забавянето върху гръцката фирма-изпълнител, която не могла да изпълни пътния проект от град Комотини до границата. Също така пръст имат и местните власти заради опасения за околната среда.

България и Гърция подписаха редица споразумения за повишаване на сътрудничеството в областта на външните работи, имиграционния контрол, телекомуникациите, селското стопанство, образованието и спорта.

#Бойко Борисов #министър-председател #министър-председател на Гърция #правитеслтва #заседание #граничен пункт #Андонис Самарас #интеграция #Западни Балкани #ЕС #Европейски съюз #„Маказа"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници