Пет отрицателни температурни рекорда в петък сутринта

Пет отрицателни температурни рекорда в петък сутринта
Най-студено е в Кюстендил, където термометрите са показали минус 19.2 градуса, но рекорд за този ден в града на черешите не е отчетен. Снимка: Sofia Photo Agency
A A+ A++ A

С пет отрицателни температурни рекорда се събуди България в петък сутринта, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Най-студено е в Кюстендил, където термометрите са показали минус 19.2 градуса, но рекорд за този ден в града на черешите не е отчетен.

Отрицателните температурни рекорди за 14 декември са отбелязани в Драгоман – минус 17.8 градуса, Монтана – минус 11 градуса, Пловдив – минус 9.8 градуса, и Ахтопол – минус 4.6 градуса, предаде БГНЕС, позовавайки се на данните на НИМХ.

В Пловдив е сменено местоположението на метеорологичната станция, така че измерените ниски температури там са спрямо новото разположение на станцията. В София температурата падна до 13.6 градуса под нулата.

Оранжев код е обявен за петък в Перник и Кюстендил заради опасно ниските температури.

Жълт код отново за ниски температури е обявен за 15 области на страната: София-град, София-област, Благоевград, Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Шумен и Силистра.

През деня над страната ще е предимно слънчево с разкъсана средна и висока облачност.

Температурите ще останат много ниски: около минус 7° – минус 4°. В София максималната температура ще е минус 1° – 0°.

Метеоролозите предупреждават, че времето е опасно и са прогнозирани метеорологични явления с голяма интензивност.

„Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите“, призовават от НИМХ.

#България #рекорд #Националния институт по метеорология и хидрология #НИМХ #Кюстендил #Драгоман #Монтана #Пловдив #Ахтопол #София #Перник #Благоевград #Видин #Монтана #Враца #Плевен #Ловеч #Велико Търново #Габрово #Русе #Търговище #Разград #Шумен #Силистра #оранжев код #жълт код

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници