Срещата Обама-Борисов продължи с 30 мин. повече от предвиденото

Срещата Обама-Борисов продължи с 30 мин. повече от предвиденото
В много положителен тон и с 30 минути по-дълго от предвиденото протече срещата на Бойко Борисов с Барак Обама в Белия дом. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

В много положителен тон и с 30 минути по-дълго от предвиденото протече срещата на българския премиер Бойко Борисов с американския президент Барак Обама във Вашингтон.

Президентът даде ясен знак за положителното си отношение към България още в своето изявление преди срещата, коментира БГНЕС.

„Нито една забележка няма към България президента Обама," заяви премиерът на България сред срещата си с държавния глава на САЩ в Белия дом.

„Не очаквах толкова добри неща да чуя за България," призна той.

„Още в самото начало искам да подчертая, че България е сред нашите най-важни съюзници в НАТО," каза Барак Обама и отправи благодарност за партньорството в НАТО, за подкрепата в Афганистан и за направените от България саможертви.

Президентът посочи, че се е срещал и разговарял с българския премиер по предишни поводи и че той винаги е бил „много ефективен лидер на световната сцена".

„Между нашите две страни има силни връзки, включително чрез многото българи в моя град Чикаго," каза президентът и подчерта, че връзките между двете държави са връзки между двата народа.

Сред сферите на „отлично сътрудничество" Барак Обама постави „разследването на престъпления, правоохраняването и контратероризма".

Той не само не отправи никакви критики към София за разследването на терористичния акт в Бургас, но изказа благодарност към Борисов за неговото „щателно разследване на трагичната терористична атака, при която в България бяха убити израелски граждани".

По-късно, по време на срещата, двамата лидери са обсъдили разследването и американският президент е приел напълно позицията на Борисов, че е необходима още работа, преди да бъдат назовани извършителите или поръчителите на престъпния акт.

„Не можем да посочим в момента прекия извършител или поръчителя на този гнусен атентат по простата причина, че ни липсват още доста брънки от веригата," каза Бойко Борисов по време на пресконференция след срещата в Белия дом.

Двамата лидери са обсъдили информацията, с която разполага България за извършителя – „образ, ДНК, пръстови отпечатъци", въпреки които, по думите не премиера, „няколко месеца вече най-могъщите служби не могат да го идентифицират".

„Когато сме готови, трябва да сме категорични. Затова президентът Барак Обама подчерта, че абсолютно се солидаризира с моето становище," изтъкна Бойко Борисов.

„Казах му, когато поработят и неговите, и моите служби, и тези партньорски служи, които работят в България, за да докажат този човек кой е, откъде е дошъл, коя е неговата среда, кое е неговото семейство, кои са неговите приятели и тогава вече, към това, което имаме, всичко ще бъде ясно," добави Бойко Борисов.

Срещата между двамата лидери продължи с около 30 минути по-дълго от предвиденото. Двамата са разговаряли за всички предвидени теми – от енергетиката и реформата в съдебната система, до регионалната роля на България на Балканите и премахването на визовия режим за български граждани.

Борисов подчерта още, че в изявлението си преди срещата, че въпросът за визите интересува живо хората в България. За отпадането на визите ще са необходими допълнителни усилия, посочи в пресконференцията той.

Очевидно е, че едната от причините за радушния прием на Борисов във Вашингтон е изключително доброто сътрудничество между България и САЩ в сферата на сигурността и правоохраняването. Самият Обама пък посочи в речта си, че „отношенията не се основават само на въпросите на сигурността".

Той вижда България като страна, която се модернизира, която напредва по пътя на европейската си интеграция и интеграцията си в световната икономика, която отбелязва успехи в изграждането на откритост и прозрачност на управлението.

„Ние сме силно впечатлени от напредъка, отбелязан в България," заяви президентът.

„Сами чухте оценките на президента Обама за България и те са достатъчно ясни, за да очертаят целия кръг от разговори," каза на журналистите от България Бойко Борисов.

„Наистина ги чухме. Можем да им се чудим, но трябва да ги отчетем. Може би не трябва да им се чудим: погледът на Вашингтон към България е по-широк и отчита общата посока на развитие на страната, която очевидно намира за положителна," отбеляза българският премиер.

В края на речта си Обама призова Борисов да се възползва от невероятно топлото за декември време и да се разходи и разгледа града докато е във Вашингтон.

#Бойко Борисов #Барак Обама #Белия дом #НАТО #Афганистан #премиер на България #Президент на САЩ #Вашингтон #Чикаго

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници