Борисов: Обама няма забележки към България

Борисов: Обама няма забележки към България
Барак Обама няма нито една забележка към България, влючително към съдебната система, заяви министър-председателят Бойко Борисов след срещата си с президента на САЩ. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Барак Обама няма нито една забележка към България, влючително към съдебната система, заяви министър-председателят Бойко Борисов след среща с американския президент в Белия дом.

Българският премиер посочи, че България в рамките на няколко месеца е извървяла път, който преди е изглеждал немислим, визирайки избора на Висш съдебен съвет, Съдебен инспекторат и Главен прокурор.

„За първи път това се случва в България, не помните ли как съветниците на президента Първанов заемаха тези длъжности, или забравихте?“, попита Бойко Борисов, цитиран от кореспондент на Радио „Фокус“ и изтъкна, че в момента се провежда абсолютно прозрачен избор на съдии, прокурори, следователи.

Той допълни, че на срещата с американския президент е била отчетена прозрачността в управлението на българското правителство.

„Най-важният акцент в срещата с американския президент беше, че България е един от най-добрите и първостепенни партьори на САЩ във всяко отношение“, заяви премиерът.

Той подчерта, че България е парньор на САЩ във всяка една област - „и във външната политика, и в общите идеали, и в енергийната сфера, във военната сфера, в политическата, в в културната сфера“.

„За съжаление, времената и в САЩ са много трудни, но поставих темата за социалното осигуряване и се надявам екипите да работят в тази посока“, отбеляза премиерът.

Той посочи, че в разговорите в Белия дом е включен и въпросът за визите, и обясни, че „България трябва да прояви повече усилия, за да бъдат убедени партиите в американския Конгрес и партьорите ни, че визите трябва да бъдат премахнати“.

Срещата на министър-редседателя Бойко Борисов и президента Барак Обама се проведе в Овалния офис на Белия дом на 3 декември, понеделник, и продължи повече от предвидените четиридесет минути.

На разговора присъстваха посланикът на България в САЩ Елена Поптодорова, вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

От американска страна сред присъстващите бяха посланикът на САЩ в България Марси Рийс, заместник държавният секретар Уилям Бърнс и Джон Бренън, съветник на президента по въпросите на вътрешната сигурност и контратероризма.

#Бойко Борисов #Барак Обама #САЩ #Президент на САЩ #министър-председател на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници