Президентът на САЩ Барак Обама: България се очертава като лидер на Балканите

Президентът на САЩ Барак Обама: България се очертава като лидер на Балканите
Президентът Барак Обама прие премиера на България Бойко Борисов за среща в Белия дом в понеделник следобед местно време. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Пълен текст на изявлението на американския президент Барак Обама преди срещата с министър-председателя на България Бойко Борисов в Белия дом, 3 декември 2012 г. Превод: Информационна агенция „Фокус“

„Бих искал да приветствам с „Добре дошъл“ в Белия дом министър-председателя на България г-н Бойко Борисов и неговата делегация.

Още в самото начало искам да подчертая, че България е един изключителен съюзник на Съединените щати.

Очевидно връзките между двете държави са много силни, включително и в моя роден град Чикаго, където има изключително голяма българо-американска общност. Така че връзките между двете страни са връзки между двата народа.

Бих искал да подчертая, че в миналото съм имал дискусии с министър-председателя. Той е изключително ефективен световен лидер. Също така искам да вметна, че той има черен колан по карате, така че трябва да бъдем много внимателни.

Ще обсъдим много неща по време на тази среща, но на първо място искам да благодаря за силното партьорство на България в НАТО, а също така да изразя благодарността си за българската подкрепа, изключително силна в Афганистан, подкрепата на мирния преход там.

Ние имаме много силно сътрудничество и в областта на наказателните разследвания, правоохранителната и правоналагаща област, а също така в борбата с тероризма.

Бих искал да благодаря на България за усилията за разследването на терористичния акт, при който загинаха израелски граждани, и да похваля работата на нашите общи екипи.

Тя беше изключително упорита, благодаря за сътрудничеството. Искам да подчертая, че нашите двустранни отношения не се основават само на сигурността. България е модернизираща се държава.

Министър-председателят лично участва и насърчава реформите в редица области в България, като борбата за открито и прозрачно държавно управление, а също така за подобряване на търговските взаимоотношения между България и САЩ.

България се очертава като лидер на Балканите и надяваме се с български усилия борбата за интергриране на тази част от света да продължи. САЩ са дълбоко впечатлени от напредъка, отбелязан от България, и напредъка в двустранните ни отношения.

Г-н министър-председател, отново бих искал да ви приветствам с „Добре дошъл“. Разговорът ни може да започне. Бих искал да предам поздравленията и почитанията на американския народ към българския народ.“

#Барак Обама #САЩ #Президент на САЩ #Бойко Борисов #министър-председател на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници