Обама: България е изключителен съюзник на САЩ

A A+ A++ A

Американският президент Барак Обама определи България като „изключителен съюзник на САЩ“ по време на срещата си с министър-председателя Бойко Борисов във Вашингтон.

Борисов бе приет от Обама в Белия дом в 22:00 ч. българско време (15:00 ч. местно време).

Преди срещата Обама благодари за българския принос в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан, предаде Радио „Фокус“.

Той благодари и за доброто партьорство в разследването на атентата в Сарафово и определи България като изключителен съюзник на САЩ.

Американският президент заяви още, че България се очертава като лидер на Балканите и в това отношение е важно и развитието на двустранните икономически отношения.

Премиерът на България Бойко Борисов благодари за поканата и поздрави президента Обама с преизбирането.

Българският министър-председател също изтъкна доброто сътрудничество между двете страни в областта на борбата с организираната престъпност и тероризма.

Борисов изтъкна, че българската икономика е стабилна, като държавата има нисък дълг и малък бюджетен дефицит. Премиерът постави като точка от разговора, който в момента се провежда, въпроса за безвизовото пътуване на българските граждани.

В срещата участваха и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министърът на външните работи Николай Младенов и министърът на отбраната Аню Ангелов.

По предварителна информация сред основните теми ще бъдат ролята на България в НАТО и приносът й в Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан, ситуацията на Балканите и обстановката в Близкия изток.

Според изявление на Белия дом Барак Обама очаква да получи информация за разследването на атентата в Бургас на 18 юли 2012 г., както и за хода на съдебните реформи в България.

#Бойко Борисов #Барак Обама #САЩ #Президент на САЩ #министър-председател на България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници