Срещата Обама–Борисов щяла да даде нов тласък в отношенията между САЩ и България

Срещата Обама–Борисов щяла да даде нов тласък в отношенията между САЩ и България
Вътрешният министър Цветан Цветанов се срещна със сенатор Джоузеф Либерман във Вашингтон. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Срещата между американския президент Барак Обама и българския премиер Бойко Борисов в Белия дом ще даде „нов тласък на отношенията между двете държави“.

Около това мнение се обединиха вътрешният министър Цветан Цветанов и сенатор Джоузеф Либерман във Вашингтон, съобщиха от МВР.

Двамата обсъдиха различни аспекти на двустранното сътрудничество в сферата на сигурността.

Българският вицепремиер подчерта значимата роля на конгресмена в подкрепа на приемането на България в НАТО.

Цветан Цветанов увери председателя на Комисията по вътрешна сигурност и правителствени въпроси в Сената на САЩ, че Америка е спечелила добър и надежден партньор във военнополитическата и правоохранителната област.

Като доказателство за това вицепремиерът посочи българските военни контингенти в Ирак и Афганистан и съществуващото отлично сътрудничеството между специалните служби на двете държави.

Цветан Цветанов и Джоузеф Либерман дискутираха и регионалните измерения на сигурността в контекста на конфликта в Сирия, политическите процеси, произтичащи от т.нар. Арабска пролет, както и бъдещото развитие на двустранните отношения между България и САЩ.

Сенатор Джоузеф Либерман е един от най-влиятелните сенатори, член на американския Конгрес от 24 години.

Той е принципен и ефективен законодател по въпросите на сигурността, водещ застъпник в създаването на Департамента за вътрешна сигурност на САЩ след терористичните атаки от 11 септември 2001 г.

Преди избирането му за сенатор през 1988 г. е главен прокурор на щата Кънектикът в продължение на 5 години (от 1983 до 1988 г.).

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #НАТО #САЩ #Бойко Борисов #премиер на България #Барак Обама #Президент на САЩ #Сирия #Афганистан #Арабска пролет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници