„Хюриет": България иска подробности за плановете на Турция за трета АЕЦ

„Хюриет": България иска подробности за плановете на Турция за трета АЕЦ
В първия ден от визитата си в Турция президентът Росен Плевнелиев се срещна с колегата си Абдулах Гюл, с когото обсъдиха плановете на Турция да строи АЕЦ в Инеада. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

България очаква подробности за плановете на Турция да построи трета АЕЦ, пише в четвъртък турският вестник „Хюриет".

„Обсъдихме възможността за построяване на ТЕЦ или АЕЦ в региона на град Инеада," заяви българският президент Росен Плевнелиев по време на съвместна пресконференция с турския си колега Абдулах Гюл.

„Очакваме по-подробна информация и решения по този проблем," добави българският държавен глава, цитиран от „Хюриет".

Гюл заяви, че енергийната тема е била основна в разговора му с българския президент, предаде БГНЕС.

„Въпросът за околната среда също трябва да бъде взет под внимание при планирането на атомни и газови проекти," отбеляза турският президент.

Росен Плевнелиев пък изрази подкрепата на България за газовия проекта TANAP (азербайджански газ през Турция за Европа и в частност за България), подчертавайки значимостта на диверсифицирането на енергийните източници, отбелязва още турското печатно издание.

Двете страни си сътрудничат в различни сфери като инфраструктура, магистрали, железопътни линии и газови проекти, отбеляза Абдулах Гюл.

По думите на турския президент стокообменът между Анкара и София е за близо 3 млрд. евро, като целта и на двете страни е да достигне 10 млрд.

Росен Плевнелиев пък изрази задоволството си от това, че турски компании проявяват голям интерес към България, особено в сферата на телекомуникациите.

#Турция #АЕЦ #вестник „Хюриет" #ТЕЦ #Инеада #Росен Плевнелиев #Абдулах Гюл #Президент на България #президент на Турция #Турция #България #TANAP

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници