Гюл пред Плевнелиев: Турция работи по проектите за АЕЦ и ТЕЦ в Инеада

Гюл пред Плевнелиев: Турция работи по проектите за АЕЦ и ТЕЦ в Инеада
По време на срещата между двамата държавни глави а били обсъдени въпроси в сферата на енергетиката, съвместните инфраструктурни проекти и образованието. Снимка: Президентство
A A+ A++ A

Турция работи по всички проекти за електроцентрали, включително за АЕЦ и ТЕЦ в Инеада близо до българската граница, заяви президентът Абдулах Гюл пред колегата си Росен Плевнелиев.

„В известна степен Турция е енергийно зависима страна, затова обсъждаме проекти от ядрената енергетика и газовата област. Едно трябва да е сигурно - всички тези проекти трябва да бъдат съобразени със съответните екологични изисквания и доклади," увери Абдулах Гюл, цитиран от „Дневник".

По време на срещата между двамата държавни глави, която е първата в рамките на двудневното официално посещение на Росен Плевнелиев в Турция, са били обсъдени въпроси в сферата на енергетиката, съвместните инфраструктурни проекти и образованието, включително и проблема с дипломите на турски студенти в българските висши училища.

„Турция няма да остане безучастна, ако България има нужда от енергийни източници," заяви турският президент по време на съвместната пресконференция с българския му колега.

„Сътрудничеството в енергийната сфера е стратегически важно. Интерконекторът България - Турция е от стратегическо значение за нас и се надяваме много скоро той да стартира," заяви пък Росен Плевнелиев.

Той описа проекта като истинска диверсификация на енергийните източници за България и изрази готовност за денонощна работа за осъществяването му.

„България е готова интерконекторът да бъде част от НАБУКО УЕСТ, като по този начин доставката на енергийни източници от Кавказкия регион да стане достъпна за цяла Европа," допълни президентът.

От своя страна българският държавен глава заяви, че София очаква повече информация за енергоцентралите.

„Искаме да свържем нашите пристанища, да строим и за в бъдеще скоростни пътища, говорихме за Русе - Свиленград, за скоростен път Черно море, за връзки на български с черноморски и средиземноморски пристанища на Турция," заяви Росен Плевневлиев.

Абдулах Гюл от своя страна допълни: "Пред нас има много общи проекти като изграждане на пътища и автомагистрали."

В момента Турция е втората по големина дестинация на българския износ след Германия. Президентът Плевнелиев заяви, че търговският обмен между двете държави е в размер на 3 млрд. евро, но се надява в най-кратки срокове да стигне 10 млрд. евро.

„Да запретнем ръкави и да работим", каза българският държавен глава и покани турските малки и средни предприятия в България.

„Зарадвахме се изключително много на индикациите и идеите на големи турски компании да продължават да инвестират в България, например в телекомуникационния сектор," допълни Росен Плевневлиев.

#Росен Плевнелиев #Президент на България #Абдулах Гюл #президент на Турция #АЕЦ „Инеада“ #АЕЦ #ТЕЦ #енергийна независимост #България #Турция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници