Джанет Наполитано: България отговаря на всички изисквания на Шенген

Джанет Наполитано: България отговаря на всички изисквания на Шенген
Думите на Наполитано бяха подкрепени и ръководството на Международната асоциация на полицейските ръководители, с които Цветанов и водената от него делегация във вторник проведоха поредица от работни срещи в САЩ. Снимка: БГНЕС, архив
A A+ A++ A

Българските граници отговарят на всички изисквания за Шенген, заяви секретарят на Департамента по вътрешната сигурност на САЩ Джанет Наполитано след среща с вицепремиера и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Думите на Наполитано бяха подкрепени и от ръководството на Международната асоциация на полицейските ръководители, с които Цветанов и водената от него делегация във вторник проведоха поредица от работни срещи в САЩ, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Въпреки много високата оценка от американска страна за българските граници, отговарящи на всички изисквания на Шенгенското споразумение, не бива да има никакво подценяване на възможните имиграционни заплахи.

В тази връзка Наполитано и министър Цветанов се договориха в началото на 2013 г. да бъдат командировани експерти от Гранична полиция, охраняващи външната граница на Европейския съюз, да посетят югозападната граница на САЩ, където на място да се запознаят с дейността и най-добрите практики на американските гранични служби по отношение на незаконната имиграция.

Министър Цветанов приветства подобна възможност, подчертавайки, че винаги е бил за споделяне на добри практики и обмяна на опит.

Поради това на срещата беше обърнато внимание и на редица регионални фактори, които оказват потенциален имиграционен натиск върху България – конфликта в Сирия, общото състояние на несигурност в района на Близкия и Средния изток, както и потенциални имиграционни заплахи от някои държави в Северна Африка.

Джанет Наполитано заяви, че САЩ следят с безпокойство процесите в тези региони и напълно споделят загрижеността на българското правителство.

Според САЩ посещение на Наполитано през октомври за пореден път е потвърдило важността на България като стратегически партньор на САЩ в региона, както и значението на двустранното сътрудничество в толкова важна област като правоохраната.

По време на посещението си в България Наполитано е имала възможността да се запознае с решимостта на България да се справи с организираната престъпност, корупцията и международния тероризъм.

В рамките на срещата беше обсъдена възможността за създаване на специализирано оперативно звено съвместно между ГДБОП, „Сикрет Сървис“ и Департамента за вътрешна сигурност на САЩ по противодействие на престъпленията в интернет.

В края на срещата, продължила повече от един час, бяха обсъдени конкретни договорености за засилване на двустранното сътрудничество в областта на обучението на кадри от правоохранителната и правораздавателната система.

По време на срещата се проведе и кръгла маса, организирана от Джърман Маршал Фонд на тема: „Регионална и глобална сигурност: Ролята на България в борбата с организираната престъпност и тероризма“.

На срещата между вътрешния министър Цветанов и Дженет Наполитано присъстваха още помощник-секретарят по вътрешната сигурност Алън Бързин, както и директорите на основните служби, влизащи в състава на Департамента за вътрешна сигурност – „Сикрет Сървис“, Службата за имиграционен и митнически контрол, Службата за гранична охрана и други.

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #среща #Джанет Наполитано #САЩ #Шенген #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници