Посланикът на САЩ в ЕС: Визите за българи остават

Посланикът на САЩ в ЕС: Визите за българи остават
Уилям Кенард увери, че администрацията на Барак Обама и той самият разбират разочарованието на българите, но вероятно визите ще останат още известно време. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Визите за български граждани за САЩ остават, потвърди посланикът на Вашингтон в ЕС Уилям Кенард.

Той съобщи това в отговор на въпрос на евродепутата от Групата на социалистите и демократите Евгени Кирилов.

Българският евродепутат взе участие в дискусия с посланика на САЩ в ЕС в Комисията за външни работи към Европейския парламент, предаде Информационна агенция „Фокус“.

Евгени Кирилов попита за визовия режим и двойния стандарт на САЩ към граждани на ЕС. България е една от малкото страни в ЕС, заедно с Полша, Румъния и Кипър, за чиито граждани все още са необходими визи за САЩ.

Евродепутатът подчерта, че парадоксът се поражда от това, че според механизма за присъединяване към безвизовия режим годишно отказите за визи не трябва да надвишават определен процент от всички заявления, но тези откази се дават именно от американските власти, в лицето на техните дипломатически мисии в съответната страна.

„В България по случая имаме поговорка „И ножът, и хлябът са в едни ръце“, коментира Евгени Кирилов.

Американският дипломат заяви, че администрацията на преизбрания президент Барак Обама и той самият разбират разочарованието и работят в тази посока, но тази ситуация вероятно ще продължи още известно време.

През февруари пък българският посланик във Вашингтон Елена Поптодорова обяви, че не е реалистично визите да паднат тази година.

#Евгени Кирилов #визи #САЩ #Барак Обама #Президент на САЩ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници