Бум на кражбите за дрехи - крадците са находчиви

Бум на кражбите за дрехи - крадците са находчиви
A A+ A++ A

Над 70% ръст на кражбите отичитат собственици на обекти в моловете. Крадците са доста изобретателни и преди празници крадат повече.

“В последните години нещата ескалираха и отиват от аматьорски кражби до организирани групи. Човек може да си поръчва какво да му бъде доставено. Разбира се - откраднато. Второ - хора крадат големи количества и имат канали за пласмент. Най-опасни са тези с големите торби, които изнасят големи количества", заяви председателят на УС на Българската ритейл асоциация (БРА) Венцислав Николов в "България сутрин".
Николов каза, че алармите, които се слагат на предлаганите стоки, са за аматьорите и по-находчивите крадци ги заглушават. Професионалните крадци влизат с шапки, качулки и очила, за да не бъдат разпознати от записите от камерите. Председателят на ритейл асоциацията сподерля, че в повечето случаи крадците се вдижат на групи о 4-5 човека. Единият от тях винаги стои до входа на обекта със заглупително устройство.

“Един-двама разсейват персонала, другите двама пълнят торби. В едно от видеата се виждат огромни сакове със стока. Когато хванем такъв крадец, сме длъжни да информираме МВР. Дори има случаи, в които хората са задържани, от МВР съставят протокол и с това се изчиства всичко. Често се стига до прекратяване на досъдебните производства заради ниска себестойност на откраднатото или че само е опитал да го открадне, но не е успял", обясни Николов пред Bulgaria ON AIR.

Възрастовата граница на крадците е ниска - 15 години, а горната е 40-годишни. "Притесняват ни организираните групи, които работят на едро. Удържане от заплатата на служителя по закон е много трудно реализируемо, но им се спират бонусите. Може би това е една от причините да имаме проблем с персонала. Апелираме колегите да не се отказват и да продължаваме да подаваме жалби, за да се задейства машината", каза още Венцислав Николов.

#дрехи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Акценти

Анкета

Одобрявате ли забраната за реклама на хазарт в медиите