"Активни потребители": Дрехи, лекарства и авточасти са най-фалшифицираните стоки у нас

"Активни потребители": Дрехи, лекарства и авточасти са най-фалшифицираните стоки у нас

canva

A A+ A++ A

Дрехи, лекарства и авточасти са най-фалшифицираните стоки у нас. Това каза Богомил Николов, изпълнителен директор на асоциация "Активни потребители“, в "Денят на Фокус“ по радио "Фокус“.

“Най-фалшифицираните стоки в света и в България са дрехи и обувки. Следват фалшивите лекарства, следвани от авточасти – тези категории фалшификати буквално могат да убиват и са с най-висока степен на риск. Стоките се придвижват лесно в глобален мащаб, което увеличава шансовете за измама“, подчерта Николов.

Голяма част от потребителите съзнателно купуват фалшификати, но не разбират степента на риск, на който се излагат, смята той. "Ясно е – стимул е ниската цена. Това влияе на потребителите. В най-добрия случай се отърваваме с обрив. Много е важно да говорим по темата, за да разберем тъмната страна на въпроса с фалшификатите“, казаха още от "Активни потребители“.

При храните проблемът е по-специфичен – при останалите продукти става дума за имитация на нечия марка с цел заблуда.“При хранителните продукти обаче говорим за влагане на заместващи съставки, което прави продукта имитиращ, но това не е за сметка на чужда марка – производителят ползва евтини съставки. Най-масовият фалшифициран хранителен продукт е зехтинът, защото хубавият зехтин е много скъп. В България от години сме свикнали с проблема палмови мазнини в сиренето. Медът също крие рискове, защото предпоставките за фалшифициране са налице -лесно можеш да забъркаш нещо, което прилича на мед. Ако контролът не е фокусиран, трудно ще те хванат.Този тип фалшификати са коварни, защото потребителите не ги разпознаваме“, каза още Николов.

Фалшивите стоки ощетяват икономиката – когато купим фалшификат от Китай, лишаваме от приходи българско или европейско предприятие, което дава заплати на местното население, подчертаха от "Активни потребители“. "Така намалява оборотът на собствената ни икономика, намаляват държавните приходи и данъците. Фалшификатите обикновено минават покрай митниците – практика е при поръчки от китайски сайтове стоките да пристигат у нас, обозначени като "мостра““, разкри една от измамните схеми Богомил Николов.

Потребителите имаме силата да помогнем при пресичането на подобни практики, смята Николов. "Институциите, конкурентите и потребителите могат да работят за решаване на проблема. Ролята на конкурентите е в това, да гонят правата си, когато се изправят срещу фалшив продукт, който се представя като техен“, подчерта Николов.

#дрехи

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници