За първи път в 500-годишната си история емблема на Венеция отваря врати за посетители

За първи път в 500-годишната си история емблема на Венеция отваря врати за посетители
A A+ A++ A

Един от шедьоврите на венецианското архитектурно изкуство – Procuratie Vecchie(Старите прокурации или известни още като Стария дворец на прокураторите), отвори врати за посетители за първи път в 500-годишната си история. Досега пътуващите до италианския град можеха да се насладят само на фасадата на зданието, простиращо се по протежение на северната страна на емблематичния площад “Сан Марко”.

През последните 5 години течеше реставрацията на Старите прокурации, като по проекта работи екипът на известния британски архитект Дейвид Чипърфийлд. От април сградата вече е достъпна за всички, желаещи да я разгледат отвътре. На третия етаж има изложбени площи, зала за конференции, както и споделено офис пространство. Те са на фондацията The Human Safety Net на Група Generali.

Старите прокурации – един символ на 500 години

Старите прокурации са част от комплекс от три сгради, които обхващат площад “Сан Марко”. Неслучайно те са наричани “стари” – това е първата част от комплекса, завършена през 1538 г., която е и първата административна сграда във Венеция. Другата част от името ѝ – “прокурации”, идва от това, че зданието е помещавало домове и кабинети на представителите на една от най-уважаваните и високопоставени длъжности във Венецианската република – прокураторите.

Те са били висши магистрати и се нареждали в йерархията, веднага след дожите. Длъжността била получавана като награда след дългогодишна успешна политическа кариера. Прокураторите били отговорни за управлението на средствата в хазната, както и за социалните въпроси, като са се грижели за бедните и сираците във Венеция. В замяна на това те не получавали заплата, но имали право да живеят на площада до края на дните си.

Generali пристига във Венеция още в средата на 19-ти век

През вековете Венецианската република се превръща в търговски и финансов център. Като такъв тя привлича мощни компании, а една сред тях е Generali. Дружеството, основано през 1831 г., отваря първия си офис във Венеция 35 г. по-късно не къде да е, а именно в Старите прокурации.

До 1989 г. в сградата се помещава централният офис на Група Generali. Реновирането на Старите прокурации не само върна една от най-красивите емблеми на италианския град към стария ѝ блясък, но и даде възможност застрахователната група да прекрачи отново вратите на венецианския си дом.

Реставрираните прокурации – традиция и модерно на едно място

При реставрирането на Старите прокурации са използвани различни иновативни техники, така че от една страна да бъдат запазени възможно най-много елементи от стария интериор и в същото време да бъдат добавени съвременни щрихи към него. Така, например, оригиналните фрески по стените, някои дървени елементи и автентични теракотени плочки се съчетават перфектно с модерни мултимедийни инсталации. На места на третия етаж могат да бъдат забелязани различните слоеве и материали, използвани за изграждането и ремонтирането на сградата през вековете.

На третия етаж на сградата има голяма зала, в която ще бъдат организирани международни симпозиуми, конгреси и събития. Това ще бъде място, където ще бъдат дискутирани въпроси за проблемите, с които The Human Safety Net работи – ранно детско развитие, родителство, социално въздействие, включване в обществото и социално предприемачество.

В централната част на третия етаж се намира споделеното работно пространство, където екипите на The Human Safety Net, техните НПО партньори, бенефициентите по програмите им и доброволци могат да се срещат и да работят заедно. На третия етаж е и кафенето, управлявано от Illy, което също е отворено за посетители.

Ценителите на модерното изкуство могат да намерят на етажа инсталация, подготвена от Давид Рампело от Davide Rampello & Partners Creative Studio. Интериорният дизайн, графиките и мултимедията там са дело на Migliore+Servetto.

Как можете да посетите Старите прокурации?

Сградата - Старите прокурации -  ще бъде отворена за посетители от сряда до понеделник между 10:00 и 19:00 часа, като последните посетители се допускат в сградата до 18:00 часа. Половината от цената на всеки закупен билет ще бъде дарена на програма на The Human Safety Net по избор на посетителя.

Повече информация можете да откриете на https://www.thehumansafetynet.org/visitaworldofpotential.

Инициативата The Human Safety Net

The Human Safety Net (THSN) е международна инициатива, в която хора помагат на хора. Програмите, по които тя работи, подкрепят уязвими семейства и малки деца, както и интегрират бежанци в обществото посредством намирането на работа. THSNси сътрудничи с компании и фондации, за да разшири обхвата на целите си. Инициативата е създадена от Generali през 2017 г., като днес тя е активна в 23 държави и си партнира с 61 неправителствени организации.

В България THSN подпомага деца и родители, които живеят в уязвима среда, като си партнира с фондация “За нашите деца”. От края на 2019 г. до началото на 2022 г. по инициативата е осигурена помощ за 1830 деца и 2620 родители, Само за 2021 г. по програмата са подпомогнати повече от 910 деца и семейства в 15 населени места в страната.

#Венеция

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници