НА ЖИВО: Акад. Денков с финална равносметка на работата на кабинета

НА ЖИВО: Акад. Денков с финална равносметка на работата на кабинета
A A+ A++ A

Министерски съвет си върши работата. Ние заявихме, че нашата цел е да вдигнем доходите на хората, за да намалим неравенството. Това заяви премиерът акд. Николай Денков.

Ние ще участваме в управлението само, ако има програма, около която работим. Трябва да има и механизъм за вземане на решения. Трябва да се работи много по-активно с медиите. Минаха месеци, докато убедя министрите да работят с медиите, каза още той.

Ротацията се провали, защото някой искаше избори, ако не беше така - щяхме да имаме споразумение. Дали е бил г-н Пеевски или г-н Борисов - няма значение. Наистина ли е толкова важен г-н Калин Стоянов за другата страна, че да ни хвърлят на избори. При ротацията трябваше да се сменим само с Мария Габриел, Калин Стоянов трябваше да остане, но заедно с други министри, но от ГЕРБ не се съгласиха, уточни още той.

Той бе категоричен, че очаква от Главчев да предложи кабинет и да имаме служебен министерски съвет другата седмица. "Задължение на президента е да се опитва да сформира редовно правителство или служебно правителство. Той не може да дава мандат и да казва: "не искам да го реализираш". Когато една конструкция дава възможност за злоупотреба и за даване на служебните правителства по-голяма тежест, то това е проблем, обясни още премиерът.

От доста време се въртят слухове, че ДАНС прикрива канали за наркотици. За мен е много странно точно Петя Банкова да бъде обвинена, че прикрива канали за дрога. Много е важно какво се случва, за да не се окаже, че я атакуват, защото си върши работата, заяви акад. Николай Денков.

"Откакто беше назначена тя начело на Агенция "Митници", има рекордно количество задържани наркотици и контрабанда. Била е служител на ДАНС, така че няма да се учудя да има информация, която да може да използва. В агенцията има "сляпо петно" по отношение на корупцията", допълни той. И уточни, че никога не е говорил с Банкова, но я определи като човек с отлична репутация.

Денков обясни, че е поискал официално информация от ДАНС по казуса. "За да я получа, трябва специално разрешение от СГП, на която вече съм изпратил писмо. Нямаме координация между институциите. Ръководствата не са назначавани от мен, така че няма защо критиките да са към мен. Ако излезе обвинение и има доказателства срещу Банкова, тя ще понесе отговорност", посочи той.

Относно оставката на главния секретар Живко Коцев премиерът подчерта, че знае, че отдавна има натиск върху него да напусне. "Когато в една институция хората не могат да работят като екип, много трудно се получават резултати. Ако в едно министерство главният секретар и министърът не могат да работят заедно, много трудно ще се случат нещата", коментира той.

Що се отнася до вдигането на цените на мобилните оператори, той заяви, че начинът за решаването на проблемите е да има правила и те да се спазват.

"Г-жа Дундакова свърши огромна работа за Шенген. Калин Стоянов не знае английски. Тя дойде от чужбина и свърши каквото трябваше. Не съм настоявал тя да стане министър, но я предложихме. Имахме начално споразумение да не се сменят министри, но ГЕРБ предложиха да се сменят трима министри, тогава предложихме да се смени г-н Стоянов, но той им е толкова ценен, че аради него падна правителството", каза той.

Що се отнася до здравеопазването, той заяви, че са свършили доста неща като безплатните лекарства за сърдечно-съдови заболявания, увеличен е значително и бюджетът на НЗОК, както и за доболничната помощ. "Трябва да има повече здравно-осигурителни каси, за да има конкурентност. Нямаме политическата подкрепа, за да го направим. Безплатните детски градини, безплатните учебници и безплатното пътуване на децата са част от стъпките, които реализирахме, но имаме бюджет и в него има приходи и разходи и трябва да се съобразяваме с тях", отсече Денков.

Денков се похвали и със съществен напредък за обработване на пробите за алкохол и за наркотици на шофьорите. "Те са три пъти повече от преди. Продължаваме да закупуваме апаратура. Новите проби се обработват в реално време", каза той.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници