Денков пред Financial Times: Корупцията и руската намеса вървят ръка за ръка в България

Денков пред Financial Times: Корупцията и руската намеса вървят ръка за ръка в България

БНТ

A A+ A++ A

Корупцията в България остава основна възможност за руска намеса. Премиерът Николай Денков заяви в интервю пред британското издание Financial Times, че това допринася за разпадането на управляващата коалиция.

Българският политик в оставка казва, че неговият кабинет не е успял да изкорени корупцията и дълбоко вкоренените връзки с Москва.

"Голяма част от руското влияние в миналото, например в енергийния сектор, дойде чрез корупция“, посочва Денков, имайки предвид енергийни сделки, сключени от предишни правителства, които облагодетелстват руския енергиен гигант "Газпром“.

Сред сделките, сключени от Борисов по време на неговото управление, е тръбопроводът, наречен "Турски поток", за който Денков и други български политици казаха, че облагодетелства "Газпром". Борисов твърди, че тръбата не накърнява българските интереси.

Някои анализатори казват, че рухването на правителството е очаквано, като се има предвид нежеланието на партията на Борисов да подкрепи дълбоки промени в апарата за сигурност и да даде правомощия на прокурорите да се борят с корупцията и измамите.

Денков обвини ГЕРБ, че се е оставил да бъде повлиян от Делян Певски, който се присъедини към опозиционната партия - центристкото Движение за права и свободи и стана един от нейните лидери.

Пеевски, който притежава огромна група компании в медийната, строителната и тютюневата индустрия, беше засегнат от санкции на САЩ през 2021 г. заради "широката си роля в корупцията в България“. Обединеното кралство последва примера през 2023 г., заявявайки, че Пеевски "е участвал в опити за придобиване на контрол върху ключови институции и сектори на българското общество чрез подкупи и използване на неговата медийна империя“. Според Денков превърналият се в политик медиен магнат е имал "силно влияние върху ГЕРБ“.

От ДПС обявиха, че обвиненията, че партията или Пеевски прокарват руските интереси, са "абсолютно неверни" и ги нарекоха "спекулации и опити за манипулация от страна на провалени политици".

Борисов категорично отрича всякакви обвинения в корупция от колеги политици и беше освободен без обвинение преди две години след разследване за предполагаема корупция. Миналия месец той каза, че коалиционните му партньори искат само повече власт и се занимават с "нагла злоупотреба със справедливите обществени очаквания“.

Президентът Румен Радев назначи временна администрация начело с главния одитор на страната Димитър Главчев и насрочи изборите на 9 юни, за да съвпаднат с вота за Европейски парламент.

България е основен производител на съветски боеприпаси, използвани от украинската армия в борбата срещу пълномащабната руска инвазия, отбелязва още FT. София се страхува от руски саботаж в предприятията, но планира още повече да увеличи производствените обеми.

Според Денков българските оръжейни производители вече работят на пълен капацитет и въпреки политическата несигурност ситуацията не трябва да се променя. Той призова и партньорите от ЕС да увеличат собственото си производство.

#Денков

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници