Асен Василев: Лекари слагат стент на пациенти, само за да източват здравната каса

Асен Василев: Лекари слагат стент на пациенти, само за да източват здравната каса
A A+ A++ A

Бившият финансов министър разказа за "схема", при която лекари са слагали стент на пациенти, само и единствено за да източват здравната каса, а не защото те са имали нужда.

"Събирате се хора с автобуси уж за профилактичен безплатен преглед, след което лекарите на определени болници имат квота на всеки десети да му сложат стент. Това означава, че човека здрав или болен, ти му слагаш стент за точене на пари от касата и му съкращаваш живота с 4-5 години. Това го правят лекари, които са дали хипократова клетва.

Безумни неща има, които се виждат, просто не е окей да се разказват, много е грозно това, което се вижда отвътре." Това коментира съпредседателят на "Продължаваме промяната" и бивш финансов министър Асен Василев в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" по повод интервюто на колегата му Кирил Петков пред Сашо Диков, в което той даде примери за завладяната държава, включително, че когато стана премиер, служители Националната служба за охрана (НСО) са го следили и въпреки това той не е могъл да ги смени.

В отговор на въпрос не е ли необходимо да се говори за недъзите в държавата, Василев отбеляза, че винаги е вярвал, че работата на "Продължаваме промяната - Демократична България" е тези неща да ги изчистят, а не "да ходим да стресираме хората и да им разказваме колко е лошо, те затова са ни избрали".

Все пак даде два примера за "туморни образувания" в две различни сфери. По думите му влизайки в Националната агенция за приходите (НАП) през 2021 г., след като беше назначен за служебен министър на финансите, заедно с назначения от него за шеф на приходната агенция Румен Спецов са заварили, по думите му, много добре организирана система за кражба на фирми, при която на фирмите им се съставяли фиктивни актове, или им се задържало ДДС, не им се връщали плащания и т.н., след което фирмата обжалва, а след това редът е да мине през вътрешно обжалване в НАП.

"Вътрешното обжалване беше изцяло завладяно и това е моментът, в който вътрешното обжалване седи и чака и някой ходи при съответната фирма да я изнудва и да каже "тук сега ще продадете фирмата, или ще направите едно, второ, трето и ще решим проблема" и той никога няма да стигне до съд", уточни Василев и увери, че това нещо е било прекратено, "сложи му се хикса и този отдел беше почистен".

Запитан как си обяснява оставането на Спецов като шеф на НАП и при служебното правителство на Димитър Главчев, Василев коментира, че според него след "фиаското по време предишните служебни кабинети, мисля, че има разбиране, че някой трябва да събира данъците професионално и че НАП под ръководството на Румен Спецов се справя доста добре с тази задача".

На въпрос как си обяснява това, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов "в четни дни ви прави комплименти, а в нечетни дни ви критикува, Василев отбеляза, че Борисов много ясно си давал сметка, че начинът, по който се води финансовата политика през последните няколко години "всъщност е много добре приета и от фирмите, и от българското общество и дава много добри резултати". Освен това по думите му лидерът на ГЕРБ е притеснен, че тази политика носи политически дивидент на "Продължаваме промяната - Демократична България, а също така, че коалицията не отстъпва от ключови неща, давайки пример с програмата за общините.

#Асен Василев

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Акценти