Ето разликата в цените на храните в България, Румъния, Гърция и Германия

Ето разликата в цените на храните в България, Румъния, Гърция и Германия

canva

A A+ A++ A

Аспарух, търговецът от централния общински пазар в Русе, споделя, че цените на хранителните продукти остават стабилни в сравнение с миналата година.

"Салатките, репичките, зеленият лук и чесънът продължават да се продават за един лев. По отношение на краставиците, въпреки войната, имаше лек ръст в цените. Доматите варират между 5 и 6 лева в зависимост от големината и качеството. Цените на картофите на борсите са разнообразни, египетските са по-ниски, като се предлагат около 1,50 лева", обяснява той.

На румънския пазар в Гюргево свежият лук и чесън са навлизали в по-висок ценови диапазон, но зелената салата и доматите са на половин цена в сравнение с българските.

Традиционно много българи се отправят към съседните държави в търсене на по-достъпни или качествени хранителни продукти.

Серес предлага разнообразие от цени. Според местните, разликата в цените на храните спрямо миналата година е около 30%. Доматите се предлагат на цени от 1,90 до 3,20 евро, краставиците са по-евтини, докато цитрусите са поскъпнали, стигайки до около 3,20 евро за килограм. Яйцата и картофите са поевтинели.

Много българи са избрали да живеят в Германия, където хранителните продукти са по-скъпи с 0,9% през февруари спрямо миналата година.

Експертите отбелязват, че цените на храните вече не растат с толкова динамичен темп. Средно доматите се предлагат за около 5,50 евро, краставиците - за 90 цента на брой, картофите - за 2 евро на килограм, а шест биояйца - за 3 евро. Месните продукти като пилешките гърди са на цена от 15 евро. Зехтинът е забележително поскъпнал с над 50%, достигайки 11 евро за бутилка. Захарта, сладкото и медът са се увеличили с 10%.

Председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, Владимир Иванов, посочва, че вече трета седмица цените на храните показват намаление.

"Това не е дефлация, а по-скоро стабилност. Пазарът е пренаситен, но при приключване на военните конфликти може да видим още по-голямо понижение. Климатът, енергийните ресурси и геополитическата стабилност са сред факторите, които оказват влияние върху цените. Ако конфликтите спрат, е възможно да настъпи дефлация, която да обхване 10% спад", коментира той пред Нова.

Според него, достъпното агнешко месо може да се намери основно директно от производителите.

#зеленчуци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници