Готвят забрана за продажба на енергийни напитки на деца

Готвят забрана за продажба на енергийни напитки на деца
A A+ A++ A

Да се забрани продажбата на енергийни напитки на лица под 18 години, предлагат депутати с промени в Закона за здравето, внесени в Народното събрание.

В него е записано, че се забранява продажбата, купуването, дори онлайн, на енергийни напитки на непълнолетни. Продавачите пък ще са длъжни да отказват продажбата им на лице, което не е доказало, че има навършени 18 години, пише в законопроекта, пише PARITENI.bg.

Забраната за предлагане на такива напитки ще важи и за детски градини, общежития за ученици, и в магазините на разстояние по-малко от 100 метра от тях, с изключение на висшите учебни заведения

Според вносителите на промените консумацията на кофеинови енергийни напитки сред подрастващите е свързана с редица рискове за здравето, включително интоксикация с кофеин, затлъстяване и кариеси. Енергийните напитки са свързани и с нервност, замаяност, затруднена концентрация, безсъние, дехидратация, ускорен сърдечен ритъм, гърчове и дори инсулти, подчертават депутатите.

Освен това прекомерната им консумация може да причини тежки реакции и е свързана с употребата на тютюн, алкохол и наркотици, пише още в мотивите към проекта. Въпреки това те остават популярни и достъпни сред подрастващите, като някои от тях ги консумират ежедневно и дори ги смесват с алкохол.

#деца

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници