5 гениални начина да добавите зеленчуци към детската храна

5 гениални начина да добавите зеленчуци към детската храна

canva

A A+ A++ A

Насърчаването на децата да консумират разнообразие от хранителни вещества е от решаващо значение за тяхното цялостно здраве и развитие. Зеленчуците са основен компонент на балансираната диета, осигурявайки основни витамини, минерали и фибри, необходими за оптимално здраве. Въпреки това, много деца могат да бъдат придирчиви към новите храни или просто да не харесват вкуса на определени зеленчуци. Тази статия предоставя идеи как да скриете зеленчуците в храната на детето си, рецепти за семейни ястия и малки хитринки, които всяка млада майка трябва да знае за храненето на децата си и справянето със слоади.

Скриване на зеленчуци в храната
Прикриването на зеленчуци в любимите храни на детето ви може да бъде чудесен начин да гарантирате, че получават необходимите хранителни вещества. Ето няколко идеи:

Зеленчукови пюрета: Пасирайте сварени зеленчуци като моркови, тиквички или карфиол и ги смесете със сос за паста, супи или дори картофено пюре.

Зеленчукови смутита: Добавете спанак, кейл или други зеленолистни към плодови смутита, за да създадете вкусни и питателни напитки.

Песто от грах: Използвайте сварен зелен грах вместо традиционно песто в сандвичи или паста.

Овесени ядки със зеленчуци: Смесете настъргани моркови, тиквички или други зеленчуци в овесена каша или омлет.

Домашни сосове: Добавете накълцани зеленчуци към домашно приготвени сосове за месо или риба.

Семейни рецепти, които децата обичат
Приготвянето на храна заедно с децата може да направи храненето по-приятно и забавно. Ето няколко рецепти, които включват зеленчуци и вероятно ще се харесат на цялото семейство:

Пилешки хапки със зеленчуци и сладка царевица
Лазаня със спанак и гъби
Супа от леща с моркови и целина
Печени зеленчуци с дресинг от хумус
Салата с киноа и черен боб

Малки хитринки за младите майки
Ето няколко съвета, които могат да помогнат на младите майки да се справят с храненето на децата си и да преодолеят любовта си към пицата и сладкишите:

Бъдете търпеливи и постоянни: Отнема време децата да свикнат с нови вкусове и текстури. Не се обезсърчавайте, ако не харесат зеленчуците веднага; продължете да опитвате различни методи и комбинации.
Направете го визуално привлекателно: Подредете цветни зеленчуци в чинията или оформете храната в забавни форми, за да направите храненето по-привлекателно.
Използвайте положителна подкрепа: Похвалете децата си, когато опитват нови храни или проявяват желание да ядат зеленчуци и избягвайте принудата.
Създайте рутина: Сервирайте зеленчуци като част от редовното хранене, така че децата да свикнат да ги виждат и очакват.
Опитайте отново: Ако детето ви откаже определена храна, изчакайте известно време и след това опитайте отново. Детските вкусови предпочитания могат да се променят с времето.

Насърчаването на децата да консумират зеленчуци и други здравословни храни може да бъде предизвикателство, но с креативност, търпение и последователност можете да помогнете на децата си да развият добри хранителни навици. Чрез скриване на зеленчуци в храната, приготвяне на семейни рецепти, използване на малки хитринки и справяне със слоади, младите майки могат да гарантират, че децата им получават необходимите хранителни вещества за растеж и развитие.

#зеленчуци #плодове и зеленчуци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници