Проучване: Байдън започва да печели позиции спрямо Тръмп в 6 от 7 ключови американски щата

Проучване: Байдън започва да печели позиции спрямо Тръмп в 6 от 7 ключови американски щата

фейсбук

A A+ A++ A

Президентът Джо Байдън печели позиции спрямо републиканеца Доналд Тръмп в шест от седем ключови американски щата, при това значително в поне два от тях, като тези резултати представляват най-силната негова позиция досега в ежемесечното проучване на агенция Bloomberg News/Morning Consult.

Повишаването на доверието към настоящия президент идва след пет месеца на предимно последователно водачество в проучванията на Тръмп и след речта на Байдън за Състоянието на Съюза, която обедини демократите и изглежда отслаби опасенията относно неговата възраст.

Промяната е значителна в Уисконсин, където Байдън вече води пред Тръмп с един пункт, след като само преди месец (през февруари) изоставаше с 4 пункта, както и в Пенсилвания, където кандидатите са изравнени, след като миналия месец Тръмп имаше преднина от цели 6 пункта.

Твърде рано е да се каже дали подобреното представяне е еднократен акт или началото на по-трайна промяна в президентската надпревара, като в същото време Байдън продължава да изостава от предполагаемия кандидат на Републиканската партия в четири ключови щата.

По-оптимистичните данни за Байдън от последното проучване идват в повратна точка на кампанията, след като той и Тръмп спечелиха номинациите на своите партии на 12 март. В момента Тръмп е ограничен относно средства за кампанията и провежда по-малко митинги и събития, докато действащият президент е ускорил усилията си за преизбиране и щурмува ключови щати, включително пътуване до Северна Каролина във вторник.

Проучването на Блумбърг също така установява, че потребителите се чувстват по-добре по отношение на америкнската икономика, като постепенно нарастване на броя на гласоподавателите, които смятат, че тя е на верния път.

Проучването сред 4932 регистрирани гласоподаватели, което дава грешка от 1 процентен пункт, предлага моментна снимка на това къде се намират кандидатите, докато засилват кампанията, която със сигурност ще бъде най-скъпата досега.

Последната анкета също така отчита, че Байдън намалява изоставането си спрямо Тръмп спрямо февруарското проучване в щатите Аризона, Невада и Северна Каролина. В седмия щат, Джорджия, Тръмп увеличи преднината си.

Тръмп все още води в седем важни щата с 47% срямо 43%.

Мнозинството от гласоподавателите с положително мнение за Ники Хейли казаха, че биха гласували за Тръмп в директния президентски сблъсък през ноември, което предполага, че той събира много от поддръжниците на бившия си основен съперник.

Самото проучване беше проведено след 8-и март, ден след като Байдън произнесе политическата си реч пред Конгреса са Състоянието на съюза. Повече от една трета от избирателите казаха в анкетата, че са видели наскоро положителни новини по отношение на Байдън, което е най-високото ниво от началото на изборната кампания през миналия октомври.

Речта му пред Конгреса може да е помогнала за едно от най-големите препятствия на Байдън в кампанията: опасенията за възрастта му. Около 6 от 10 гласоподаватели казаха, че вицепрезидентите ще бъдат по-важни тази година, защото Байдън ще бъде на 81, а Тръмп ще бъде на 78 в деня на изборите. Това е спад със седем пункта спрямо февруарската анкета, която беше проведена малко след доклад на специален прокурор, който нарече Байдън "възрастен мъж с лоша памет'.

Близо половината от избирателите на Байдън посочват, че целта им е повече да спрат Тръмп. По-малко от трима на всеки 10 поддръжници на Тръмп казват, че техният вот е срещу Байдън. Почти половината от гласоподавателите на Байдън обаче казаха, че техният вот би бил насочен срещу Тръмп. В Уисконсин, където Байдън води, шест на всеки 10 негови поддръжници казаха, че техният вот е глас срещу Тръмп.

Докато тези констатации предполагат силен ентусиазъм по отношение на самия Тръмп сред неговите поддръжници, те също намекват за потенциален двигател за избирателната активност в полза на Байдън.

"Отрицателната енергия мотивира хората. И хората, които днес подкрепят Джо Байдън, е много по-вероятно да изразят онази негативна енергия, която даде енергия на неговата кампания през 2020 г.", посочи Ели Йокли, американски политически анализатор за Morning Consult.

Гласоподавателите също така виждат проясняваща се икономическа картина, но все още са склонни да вярват на Тръмп по тези въпроси, включително лихвените проценти и наличието на добри работни места.

И все пак по отношение на редица показатели проучването установи, че възприемането на икономиката от страна на гласоподавателите на променливия щат постепенно се подобрява. Процентът анкетирани, който казва, че националната икономика е на верния път, се е увеличил с 6 пункта - от 26% през октомври на 32% през март.

Броят на хората, които казват, че икономиката е най-важният въпрос, също е намалял от 39% на 34%. В същото време процентът, който посочва имиграцията като основен проблем, почти се е удвоил до 17%.

#Байдън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници