И Белият дом не потвърди за среща на Обама с Борисов

И Белият дом не потвърди за среща на Обама с Борисов
Белият дом отказа да потвърди за среща между Барак Обама и Бойко Борисов през декември, за каквато съобщи Цветан Цветанов. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Насрочената през декември официална среща между премиера Бойко Борисов и американския президент Барак Обама все още не е официално потвърдена и от Белия дом.

За подобна покана за визита във Вашингтон съобщи преди два дни вицепремиерът Цветан Цветанов след завръщането си от САЩ.

„Известни са ни медийните съобщения в България, но на този етап няма какво да обявим“, заявиха обаче пред БНР от секретариата на Белия дом.

Във вторник пресцентърът на МВР обяви, че по време на разговора във Вашингтон между Цветан Цветанов и Джон Бренън - специален съветник по въпросите на контратероризма, той е предал покана от името на Барак Обама към Борисов да се срещнат през декември.

„Когато имаме готовност да обявим посещение, ще го направим“, бе лаконичният отговор на заместник-говорителката на Съвета по национална сигурност в Белия дом Кейтли Нихейдън.

От Държавния департамент добавиха, че не коментират програмата на президента.

Дипломатически източници от българското Външно министерство обаче потвърдиха, че се работи за уточняване на датата за такава среща през декември и тя щяла да се състои.

От протоколна гледна точка обикновено всеки премиер на България има поне по една среща в Овалния кабинет с президента на САЩ.

Симеон Сакскобурготски и Сергей Станишев бяха приети от Джордж Буш-син съответно през февруари 2003 г. и юни 2008 г., припомня БНР.

#Вашингтон #Бойко Борисов #премиер на България #Барак Обама #Президент на САЩ #Симеон Сакскобурготски #Сергей Станишев #Джордж Буш-син #Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #Джон Бренън

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници