Защо избираме емоционално недостъпни хора?

Защо избираме емоционално недостъпни хора?

canva

A A+ A++ A

Случвало ли ви се е да се чувствате привлечени от човек, за когото знаете, че не е готов за връзка или че ви е казал, че не е готов да се обвърже? Смятате ли, че ви привличат хора, които не се отварят, не предлагат много емоционална подкрепа или подхождат към връзката с много малка уязвимост?

На всички ни се е случвало. Защо продължаваме да избираме емоционално недостъпни партньори и какво можем да направим, за да прекъснем този цикъл?

Емоционално недостъпни хора и защо ги избираме

Една от потенциалните причини за избора на недостъпни партньори е, че сме привлечени от емоционално недостъпни хора, защото ни напомнят за нашите родители или настойници. Ако сме израснали с емоционално отдалечен или недостъпен родител, може да сме се научили да се ориентираме във взаимоотношенията, любовта и привързаността в контекста на дистанцията и отхвърлянето. В резултат на това може да се чувстваме по-комфортно с партньори, които възпроизвеждат този модел, дори и да не е това, което съзнателно искаме.

Друга потенциална причина да избираме емоционално недостъпни партньори е, че се страхуваме да не бъдем наранени. Ако изберем партньор, който винаги остава на една ръка разстояние в емоционално отношение, смятаме, че можем да се предпазим от болката от изоставянето или предателството. Но, разбира се, тази стратегия за самозащита в крайна сметка дава обратен резултат, тъй като ни пречи да изпитаме дълбоката връзка и интимност, за които копнеем.

Прекалено много мислим за това

Третата потенциална причина и вероятно най-трудната за признаване, поради която избираме емоционално недостъпни партньори, е, че самите ние сме емоционално недостъпни. Да предположим, че не сме заинтересовани или готови да се свържем емоционално, да бъдем уязвими или да подкрепим някого емоционално. В този случай търсим хора, които са готови да бъдат в такава връзка - и, има вероятност, че емоционално достъпен човек не би желал да се среща с нас! Изборът на емоционално недостъпни хора ни позволява да останем емоционално недостъпни.

Каквато и да е причината за привличането ни към емоционално недостъпни хора, последствията могат да бъдат болезнени. Може да се окажем във взаимоотношения, които се чувстват едностранчиви или дори нездравословни. Може да се борим с чувството за самота и отхвърляне, дори когато сме във връзка. И може да се окаже, че повтаряме едни и същи модели отново и отново, без да разбираме защо.

Как можем да прекъснем цикъла?

Първата стъпка е да разпознаем модела. Ако установите, че многократно сте привлечени от емоционално недостъпни партньори, от съществено значение е да признаете как това се отразява на живота ви. Запитайте се защо сте привлечени от този тип хора и какво печелите, като повтаряте модела. След това се запитайте какво губите, преследвайки подобна динамика.

Следващата стъпка е да оспорите убежденията, които може би подхранват решенията ви. Ако вярвате, че не заслужавате емоционална близост, че уязвимостта е равна на слабост или че емоционално близките взаимоотношения винаги са опасни и завършват с болка, време е да поставите убежденията си под въпрос. Поговорете с терапевт, прочетете книги за здравословни взаимоотношения и потърсете модели за подражание, които въплъщават вида връзка и интимност, които искате да изпитате.

Третата стъпка е да работите върху собствената си емоционална наличност (ако е приложимо). Ако винаги се сдържате във взаимоотношенията си, е време да започнете да поемате емоционални рискове. Споделяйте чувствата си, изразявайте нуждите си и практикувайте уязвимост с хора, на които имате доверие. Колкото повече практикувате емоционална близост, толкова по-естествена ще стане тя. Колкото повече подхранваме собствената си способност за емоционална близост, толкова по-привлекателна ще стане тази черта у другите.

Последната стъпка е да бъдете търпеливи и състрадателни със себе си. Разчупването на старите модели и развиването на нови изисква време и усилия и е лесно да се обезкуражите по пътя. Но не забравяйте, че всяка стъпка, която правите към разбиране и интимност, е стъпка в правилната посока.

Целта на много от нас е да имаме дълбоки и значими връзки. За да го постигнем, трябва да определим към какви типове хора сме привлечени и как допринасяме или съ-творяваме динамика, която вече не желаем. Осъзнаването е в основата на промяната.

#връзка

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лайфстайл
Последно от Лайфстайл

Всички новини от Лайфстайл »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници