Ангелкова скочи на министъра на туризма заради идеята за вятърни турбини в Черно море

Ангелкова скочи на министъра на туризма заради идеята за вятърни турбини в Черно море
A A+ A++ A

По стара българска традиция първо правим нещо, после мислим за последствията, коментира Николина Ангелкова, министър на туризма 2014-2020, по повод гласувания на първо четене в парламента закон за ВЕИ в Черно море.

„Нямаме втора кабина на Банско, заради притеснения и протести на природозащитници, но ще строим вятърни мелници в Черно море. Хибридна война и хибридна лъжа за замърсено Черно море почти провали летен туристически сезон 2023, а ще дадем всички козове в ръцете на недоброжелателите, да кажат, че стоманата отива във водата. Спекулата тук обаче граничи с реална опасност за замърсяване, подводен шум, влияещ на местообитанията, визуално и естетическо въздействие, което да промени панорамата на бреговете ни и цялостното възприятие на туристическа дестинация България“, изрази още притеснения Ангелкова. Засегнатите ресори на най-малко 4 – енергетика, туризъм, земеделие и околна среда. За това и тя апелира в диалога да се включат министрите на туризма и земеделието, защото засегнатите лица и групи от това решение са стотици хиляди.

Ексминистърът, която понастоящем е съветник по инвестиции и работи в Саудитска Арабия, Индия и САЩ разказа за проект в Америка, който след над десетилетие опити да бъде реализиран, след множество съдебни дела и протести накрая инвеститорът се отказва от плановете си. „Проектът Cape Wind за морска ветроенергийна ферма край брега на Cape Cod в Масачузетс, САЩ е получил всички местни одобрения за строителство през 2009 г., през 2010 г. получава и от федералното правителство. Съпротивата срещу него от еколози, рибари и местни общности е толкова голяма, че е замразен през 2017 г. Провеждани са десетки проучвания на общественото мнение, проектът се сблъсква с множество правни предизвикателства, регулаторни трудности и опозиция на различни групи“, пише още Ангелкова.

#Николина Ангелкова

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници