Климатичните промени са основният виновник за рекордна суша в амазонските тропически гори

Климатичните промени са основният виновник за рекордна суша в амазонските тропически гори
A A+ A++ A

Климатичните промени са основният виновник за рекордна суша в амазонските тропически гори, която пресушава реките, убива застрашени делфини и преобръща живота на милиони хора в региона, предаде Ройтерс, като цитира ново проучване.

Глобалното затопляне направи 30 пъти по-вероятно засушаването, доведе до екстремно високи температури и допринесе за намаляване на валежите, показва анализ на "Уърлд уедър атрибюшън" (World Weather Attribution) - международна организация, обединяваща учени. Проучването се фокусира върху периода между юни и ноември миналата година.

Сушата, която засегна всички девет страни от тропическите гори на Амазонка, включително Бразилия, Колумбия, Венецуела и Перу, се очаква да се влоши през 2024 г., след като дъждовният сезон започне да отминава през май, съобщиха учени пред Ройтерс.

Опазването на амазонските дъждовни гори, които са най-големите в света, се смята за жизненоважно за ограничаване на изменението на климата заради огромните количества парникови газове, които дърветата в района поглъщат. Сушата доведе до понижаване на нивата на реките в някои части на региона, като те достигнаха най-ниските стойности в историята.

"Трябва да сме наистина загрижени за здравето на амазонските гори", казва Реджина Родригес, съавтор на проучването и изследовател от Федералния университет на Санта Катарина в Бразилия.

Експерти твърдят, че сушата може да влоши горските пожари, които в съчетание с климатичните промени и обезлесяването да насочат Амазонка по-бързо към точката, от която няма връщане - биомът ще пресъхне и ще престане да бъде буйна дъждовна гора, отбелязва Ройтерс.

Периодичното затопляне в източната част на Тихия океан, известно като Eл Ниньо, също допринася за намаляването на валежите, но не и за по-високите температури, показва проучването, цитирано от Ройтерс.

Въпреки че регионът е изправен пред поне три други интензивни засушавания в последните 20 години, обхватът на последното е безпрецедентен и засяга целия басейн на Амазонка, казва Родригес.

В Бразилия голям приток на река Амазонка достигна до най-ниската си точка, откакто се води статистика от 1902 г., а по-малките потоци на практика изчезват.

"Водните пътища пресъхнаха за броени месеци. Хората бяха принудени да предприемат дълги пътувания, влачейки лодки през пресъхнали участъци от реката, за да стигнат до храна, лекарства и други стоки от първа необходимост", казва Симфиуе Стюарт, изследовател в нидерландския Център по въпросите на климата към Червения кръст и Червения полумесец и съавтор на изследването.

Бразилски изследователи твърдят, че ниските нива на водата и високите температурите са довели до смъртта на поне 178 от застрашените розови и сиви делфини в река Амазонка през миналата година. Хиляди риби също са загинали поради ниските нива на кислород в притоците й, припомня Ройтерс.

БТА

#суша #засушаване #Амазония

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници