ЕС алармира: Европа я чакат още 3 месеца суша

ЕС алармира: Европа я чакат още 3 месеца суша
Pixabay
A A+ A++ A

Някои страни от Европейския съюз могат да се изправят пред още три месеца на по-топло и сухо време, предупреди в доклад Програмата за наблюдение на Земята на ЕС "Коперник", цитирана от Асошиейтед прес. Съобщението идва на фона на голямата суша, която доведе до горски пожари, пресъхване на реки и унищожаване на земеделски култури.

"По-топли и по-сухи от обичайните условия е възможно да се появят в западния средиземноморски район на Европа през следващите месеци чак до ноември 2022 г.", като най-засегнати ще бъдат Испания и Португалия според доклада на "Коперник" за месец август.

В почти половината от 27-те страни членки на Евросъюза има издадени предупреждения за опасност от сухо време, като условията се влошават в Белгия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Румъния и Испания. В доклада се отбелязва нарастващата заплаха от суша и в страни извън ЕС като Великобритания, Сърбия, Украйна и Молдова.

От "Коперник" казват още, че малкото валежи и поредицата от горещи вълни от месец май насам са довели до суша и ниски нива на реките. Това от своя страна се е отразило на енергийния сектор, лишавайки водноелектрическите и други видове централи от основния им източник на енергия и течно охлаждане.

Недостигът на вода и горещините са намалили също европейските добиви на земеделски култури, като най-засегнати са царевицата, соята и слънчогледът. Скорошните дъждове от този месец успяха да помогнат на някои райони, но продукцията на други места беше ударена от градушки.

Докладът излиза на фона на оценката на експерти, че това е може би най-голямата суша на континента за последните петстотин години. Недостатъчни количества валежи са регистрирани в продължение на два месеца в Европа, но не само тя е потърпевша - сухо време е регистрирано и в Източна Африка, западните части на САЩ и Северно Мексико.

Река Дунав, която е втората по дължина река в Европа и се простира от планината Шварцвалд в Германия до Черно море в Източна Румъния, отбелязва едно от най-ниските си нива, регистрирани за последния век.

Източник: БТА

#суша #"Европа" #алармира

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай