Текат засилени проверки в хотели, ресторанти и питейни заведения в зимните курорти Пампорово и Чепеларе

Текат засилени проверки в хотели, ресторанти и питейни заведения в зимните курорти Пампорово и Чепеларе
A A+ A++ A

От месец декември 2023 г. Дирекция "Инспекция по труда“ – Смолян, извършва засилени проверки на хотели, ресторанти и питейни заведения в зимните курорти Пампорово и Чепеларе. Това съобщи за "Фокус“ инж. Емилия Даракчиева – директор на Инспекцията. "Хотелиерството и ресторантьорството са сред секторите, които са високорискови по отношение използването на недеклариран труд. Основни акценти на тези проверки са спазване на законовите изисквания по възникване и осъществяване на трудовите правоотношения и по осигуряване на минималните изисквания за здраве и безопасност при работа“, поясни инж. Даракчиева.

Тя припомни, че е важно работниците да знаят, че трудовият договор се сключва преди постъпване на работа. "Работодателят е длъжен да предостави на работника или служителя екземпляр от сключения трудов договор, подписан от двете страни, копие от уведомлението, с което той е регистриран в НАП, както и длъжностна характеристика. Работодателят няма право да допуска до работното място работник преди да е регистрирал в НАП трудовия му договор. За наетите за краткосрочна заетост за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове, зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн, земеделските стопани могат да използват и т.нар. еднодневни договори. Тези договори отново се съставят в два екземпляра, единият от които задължително се връчва на работника преди започване на работа. Образци на този вид договори могат да бъдат получени онлайн по всяко време на денонощието чрез специален софтуер, надграден по проект "Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, финансиран по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от Европейския социален фонд“, уточни инж. Даракчиева.

Тя отбеляза, че наетите с еднодневни договори не губят социални и осигурителни права, а работодателите не трябва да ги регистрират в НАП, да оформят трудови книжки и заповеди за прекратяване. В случай че работодателят желае да провери уменията на работниците и служителите, той може да сключи с тях договор с клауза за срок на изпитване. Срокът на изпитване се уговаря в трудовия договор, като не може да бъде повече от 6 месеца в общия случай. Когато обаче трудовият договор е срочен и е за период по-малко от 1 година, срокът за изпитване може да бъде максимум до 1 месец съгласно промените на трудовото законодателство от 1 август 2022 г.

Директорът на Инспекцията по труда – Смолян подчерта, че за да бъдат защитени трудовите права на работниците и служителите, следва те да не се съгласяват да работят при условия, договорени устно. Трябва също да подават сигнали, докато са още на работните си места и може да бъде установено безспорно, че полагат труд без сключен трудов договор. В Инспекцията по труда често постъпват сигнали от работници, които са работили без трудов договор и не им е платено, след като са освободени. В тези случаи контролните органи на Агенцията са възпрепятствани да се възползват от правомощията си да обявят съществуване на трудовото правоотношение. Друга практика е при прекратяване на трудовото правоотношение да не се изплаща част от възнаграждението, която е договорена устно. В тези случаи поради липса на писмени доказателства, че сумата е дължима, работодателят не може да бъде задължен да я изплати, разясни още инж. Даракчиева.

#Пампорово

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници