Кое е по-опасно - поледица или черен лед, скреж или слана?

Кое е по-опасно - поледица или черен лед, скреж или слана?
A A+ A++ A

В обикновения живот, в прогнозите, по-често чуваме за лед , отколкото за други подобни явления. Просто казано, ледените условия са хлъзгави тротоари и пътища . Когато външната температура падне под нулата, мократа почва и други хоризонтални повърхности се покриват със слой лед.

Според Хидрометеорологичния център на Русия глазурата е лед, който се образува на земната повърхност 1) след размразяване или дъжд в резултат на студено време и 2) след замръзване на мокър сняг, дъжд или ръмеж от контакт с много хладно повърхност. Черният лед се появява там, където е имало вода преди замръзване , или където пресният сняг се е уплътнил и се е образувал натиск.

Появява се в резултат на валеж - преохлаждане или замръзване. Студените капки замръзват върху предмети от наветрената страна и се появява плътен, често прозрачен лед - както на хоризонтални, така и на вертикални повърхности. Това обикновено се случва при температури от 0 до −5 градуса с дъжд или ръмеж в равнините и с мъгла и по-ниски температури в планините. Дебелината на леда при ледени условия може да бъде няколко сантиметра; той може напълно да обвие жици и клони.

Помните ли какво се случи във Владивосток преди година? Градът обяви бедствено положение заради леден дъжд. Дървета, коли, електропроводи - всичко наоколо беше покрито с "ледена глазура". Това е лед.

Разбира се, пътищата ще бъдат хлъзгави, но когато има лед, заледените условия са още по-опасни. При обикновена заледяемост безопасната скорост по магистралата е до 70 км/ч, а при заледявания - до 40 км/ч, тъй като във втория случай ледът лежи дълго време и на цялата повърхност на пътя.

Замръзване и замръзване се появяват, когато водната пара се десублимира - превръщането на водата от газообразно състояние в твърдо състояние, заобикаляйки течната фаза. При замръзване се получава сублимация на повърхността на обект или земята и отлагането се натрупва отдолу, а при замръзване този процес се случва във въздуха и отлагането се натрупва отгоре.

Сланата е тънък слой от малки ледени кристали , често с призматична форма и подобни на малки снежинки. Слана се появява през нощта, в студено (-10 до -25 градуса), ясно и почти безветрено време. Лежи в равномерен слой и можете да го видите сутрин върху почвата, падналите листа, върху грапави хоризонтални повърхности, върху прозорци и капаци на автомобили. Слана не се образува върху тънки, разклонени предмети. Дебелината на такива отлагания обикновено е не повече от 2 мм.

Замръзване , напротив, се появява на проводници, клони на храсти и дървета, всяка повърхност с всякаква форма и конфигурация е подходяща за него. Дебелината на отлаганията е около 5 mm, а понякога и няколко сантиметра. Ако някога сте виждали дълги игли от кристали по дърветата, това е скреж.

Има кристална и зърнеста скреж. Първият се състои от ледени кристали, често с форма на листа, и се образува при почти същите климатични условия като слана. Кристалната скреж често се нарича скреж седимент , те са много сходни. Зърнестият скреж прилича повече на сняг. Има рехава зърнеста структура и матово бял цвят, образува се при мъгливо и ветровито време (от −3 до −8 градуса).

Разбира се, грешките в термините нямат голямо значение, ако не сте специалист и жизнените процеси не зависят от вас. Например, специално внимание се обръща на явленията лед и скреж в енергийния сектор . На уебсайт, посветен на електрическите мрежи и тяхната поддръжка, намерих класификация на отлаганията, които падат върху проводниците и опорите на електропроводите. Сред тях са лед, различни видове слана, наноси от мокър сняг и смеси от тези валежи.

В природата всичко е много фино взаимосвързано и преплетено, често различни явления и процеси се смесват помежду си. Затова в метеорологичните прогнози се казва в общи линии - лед и скреж, хлъзгави пътища.


Източник: meteobalkans.com


#зима #зима сняг

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници