Всички най-нови глобални модели за времето: Люта зима през март!

Всички най-нови глобални модели за времето: Люта зима през март!

Метео Балканас

A A+ A++ A

Завръщане на люта зима към срядата на март вещаят всички най-нови глобални модели за времето.

След прогнозите за стратосферно затопляне, повечето от тях вече "прихващат“ сигнала от разрушаването на полярния вихър. Тоест, метеорологичните модели започнаха да прогнозират по-зимен сценарий и след всяко ново обновление засега ги затвърждават. Обикновено детерминистичните модели често сменят прогнозите си към края на 7-ия ден.

GFS продължава да прогнозира нелоши зимни обстановки, които са свързани с преминаването на серия от средиземноморски циклони към периода 7 март до 11март. И нахлуването на Звяр от Изтока.

След очакваното стратосферно затопляне е възможна и нова смяна на циркулацията в Европа и изграждането на мощен антициклон над централните и източните части от континента. Обикновено това води и до по-силни нахлувания на арктична маса към срядата и дори края на март над Централна и Източна Европа. Тези нахлувания могат да причинят дори и късни снежни бури над централната част от Стария континент.

В месечната ни прогноза, която писахме преди няколко дни, подобни смущения се наблюдаваха, но метеоролозите ни прогнозираха, че подобно нахлуване е по-вероятно да се случи към края на март месец.

Разбира се, тези прогнози не са категорични и в близкото бъдеще могат да претърпят промени, съобщиха от Meteo Balkans.

#зима

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Времето
Последно от Времето

Всички новини от Времето »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници