Снощи Слънцето изригна най-мощно от години насам

Снощи Слънцето изригна най-мощно от години насам
A A+ A++ A

Най-мощното изригване от 2017 г. насам се случи на Слънцето в четвъртък, 14 декември. Това беше изригване от клас X 2.8, заедно с което се случи изхвърляне на коронална маса, насочено към Земята. В резултат на това събитие имаше краткотрайно прекъсване на късовълновите комуникации над Северна Америка.

Космическият апарат Solar Dynamics Observatory, който следи поведението на Слънцето, регистрира появата на слънчево изригване от най-висок клас на нашата звезда. Факлите от клас X се считат за най-мощни, факлите от клас M и клас C не са толкова силни, а представителите на клас A и B обикновено са почти невидими. Емисиите на енергия и радиация във всеки клас се различават по мощност приблизително 10 пъти. Ако светкавиците клас A - M имат серийни номера от 1 до 10, тогава светкавиците клас X нямат цифрови ограничения.

Според учени от НАСА космическият кораб е заснел видео на освобождаването на високоенергийна радиация, възникнало по време на изригване от клас X 2.8 на 14 декември, пише Space. Последният път, когато такова мощно огнище беше регистрирано, беше през септември 2017 г.

Най-мощните изригвания на Слънцето често се случват във връзка с изхвърляне на коронална маса, тоест изригвания на огромни потоци плазма, които летят в космоса със скорости от милиони километри в час. Учените смятат, че това се е случило на 14 декември. Както показват наблюденията, скоростта на плазмения поток, който най-вероятно лети към Земята, е приблизително 2100 km/s.

Предполага се, че плазменият поток може да удари Земята още вечерта на 15 декември или сутринта на 16 декември. Подобни събития предизвикват появата на геомагнитна буря на Земята, която може да наруши работата на електропреносните мрежи и друга инфраструктура.

Но радиацията от слънчеви изригвания достига до Земята в рамките на 10 минути и въпреки че атмосферата на планетата ни предпазва от вредното въздействие, такава радиация все още може да повлияе негативно на работата на различни технологии. Например, това може да причини проблеми с радиокомуникациите и навигационните системи. На 14 декември над Северна Америка наистина настъпи кратко прекъсване на радиокомуникациите с къси вълни.

Според учените не трябва да се изненадват от появата на такова мощно изригване на Слънцето, защото скоро подобни явления ще станат много чести. Това се дължи на увеличаване на слънчевата активност и приближаването на нашата звезда към соления максимум. Този термин се отнася до най-голямото проявление на слънчевата активност приблизително в средата на 11-годишния слънчев цикъл. Изследванията показват, че в настоящия 25-ти слънчев цикъл пикът на слънчевата активност ще се случи от януари до октомври 2024 г. По този начин можем да очакваме чести изригвания от клас X, които може да са дори по-мощни от регистрираните на 14 декември.

#слънчево изригване

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници