НАСА засне едно от най-мощните слънчеви изригвания, което причини радиосмущения на Земята

НАСА засне едно от най-мощните слънчеви изригвания, което причини радиосмущения на Земята

НАСА

A A+ A++ A

Американската космическа агенция (НАСА) публикува снимки на най-мощното слънчево изригване за последните шест години, огнена светкавица на повърхността на Слънцето, на 150 милиона километра, която беше толкова силна, че за кратко прекъсна радиовръзката в някои части от Земята, пише The Guardian.

Използвайки Solar Dynamics Observatory, космически апарат, изстрелян през 2010 г., който постоянно наблюдава активността на Слънцето, агенцията засне ярко оцветени изображения на феномен, известен като изхвърляне на коронална маса.

Според НАСА това е слънчево изригване от клас X с най-висок интензитет, с потенциал да засегне радиокомуникациите, електрическите мрежи, навигационните сигнали и да представлява риск за космическите апарати и астронавтите.

Изригването причини спиране на електрозахранването в четвъртък, 14 декември, предизвика радиосмущения в продължение на два часа в някои части на САЩ и на други места.

Центърът за прогнозиране на космическото време на Националната администрация за атмосферата и океаните на САЩ нарече експлозията невероятно събитие и "вероятно едно от най-големите слънчеви събития с радиовъздействие, регистрирани някога".


#слънчево изригване #НАСА

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници