Екстремни бури ще връхлетят Земята, сочи апокалиптичен сценарий

Екстремни бури ще връхлетят Земята, сочи апокалиптичен сценарий
A A+ A++ A

Намираме се в повратна точка в историята на прогнозите за времето - с потенциално опустошителни последици, предупреждават изследователите.

Миналата седмица крайбрежният град в Мексико Акапулко беше ударен от урагана Отис. Събитията се развиха по „кошмарен сценарий“ и доста шокираха метеоролозите: ураганът връхлетя града със скорост от 260 км/ч, убивайки най-малко 48 души, пише Science Alert .

Според изследователи от Националния център за ураганите на САЩ скоростта, с която ураганът Отис се засили, е безпрецедентна: всъщност само за 5 часа той се трансформира от обикновена тропическа буря в ураган от категория 5. Имайте предвид, че категория 5 е най-мощната от всички възможни; като правило такива урагани се случват само няколко пъти в годината. Но сега учените се опасяват, че сме достигнали повратна точка в климатичната криза.

Изследователите вече нарекоха това рядко и тревожно събитие „кошмарен сценарий“. Освен това скоростта на засилване на урагана за 12-часов период счупи всички възможни рекорди в източната част на Тихия океан. С прости думи, изследователите се опасяват, че ураганът Отис не само е изненадал местните жители и властите, но също така е разкрил дупка в настоящите инструменти за прогнозиране.

Според Равиндра Джаяратне, преподавател по крайбрежно инженерство в Университета на Източен Лондон, който специализира в природните бедствия, учените трябва да разрешават належащи проблеми с инструментите, които използваме, за да прогнозираме такива катастрофални събития. Учените също така отбелязват, че сега трябва да се признае значителното въздействие на бързото изменение на климата върху настоящите възможности за прогнозиране.

Днес прогнозата за времето разчита на компютърни програми или „модели“, които комбинират атмосферни променливи като температура, влажност, вятър и налягане с фундаментална физика. Атмосферните процеси обаче не са линейни, което може да доведе до големи разлики в окончателните прогнози. Поради това учените са склонни да прогнозират набор от възможни сценарии, вместо да прогнозират най-възможния.

Тези модели играят важна роля за прогнозиране, както и за предупреждение на населението и заповеди за евакуация. Опитът обаче показва, че те също имат значителна степен на несигурност, особено когато се занимават с редки и екстремни условия, какъвто беше случаят с урагана Отис.

Според Джаяратне тази несигурност възниква от няколко фактора. Първо, фундаментално хаотичният характер на системата. Второ, ограниченията на наблюденията - такива урагани се случват веднъж на 1000 години и затова е трудно за моделите да обяснят причината за възникването им. Трето, редките събития включват редки комбинации от променливи и фактори. И в крайна сметка има неизвестни фактори, които просто не се вземат предвид от моделите.

Изследователите също така отбелязват, че към всичко това може да се добави и проблемът с изменението на климата, както и въздействието на климатичната криза върху метеорологичните модели. Например ураганите зависят до голяма степен от температурата на морската повърхност: повишаващите се температури осигуряват повече енергия за образуването и засилването на бурите. В резултат на това връзката между изменението на климата и засилването на ураганите, съчетано с други фактори като обилни валежи или високи приливи, става все по-ясна.

В резултат на това учените са съгласни, че предизвикателствата пред прогнозирането на екстремни събития днес са огромни, но също така вярват, че са преодолими. В резултат на това учените казват, че фокусът трябва да бъде върху отстраняването на проблеми с моделите за прогнозиране на климата, за да се избегнат „кошмарни сценарии“ с по-екстремни бури, които вероятно ще се появят в бъдеще.

#бури

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници