Зимата няма да ни изненада, увери шефът на Пътната агенция

Зимата няма да ни изненада, увери шефът на Пътната агенция
Лазар Лазаров подчерта, че фирмите продължават да дават дежурства въпреки санкциите и никой регион няма да остане без пътно почистване заради глоби на фирми. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Тази година пътищата са подготвени и зимата няма да изненада България, увери директорът на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Лазар Лазаров.

Въпреки мекото време и липсата на сняг, след началото на зимния сезон на 5 ноември фирмите за почистване и поддържане на пътищата вече са били глобени, ако не са имали необходимата подготовка да посрещнат зимата.

Крайният срок за окомплектоване на машини и материали, даден от Пътната агенция, е 15 ноември, съобщи Лазар Лазаров в ефира на БНТ.

„След тази дата санкциите ще бъдат значително по-високи, от тези, които са между 5 и 15 ноември," подчерта директорът на АПИ.

Той подчерта, че фирмите продължават да дават дежурства въпреки санкциите и никой регион няма да остане без пътно почистване заради глоби на фирми.

Пътният шеф обясни, че по първокласните пътища, където скоростта на движение е по-висока, няма да се използва пясък срещу заледяване.

„Когато настилката е суха, наличието на пясък е опасно точно толкова, колкото и когато има лед върху пътя," посочи Лазар Лазаров.

Затова първокласните пътища и автомагистралите ще бъдат обработвани само с химически вещества. Най-популярна е солта – натриев хлорид, но тя е ефикасна при температури до минус 10 градуса. Има изискване към снегопочиствашите фирми да разполагат и с други соли и химикали, които работят до около минус 20 градуса.

Лазар Лазаров обясни, че комбинация от няколко фактора е причинила затварянето на магистрала „Хемус" при прохода „Витиня" през миналата зима. От една страна, вината е била на поддържащата фирма, но от друга - шофьорите на товарните автомобили не са били подготвени с вериги и не са спазили инструкциите на АПИ.

„Организацията вече е подобрена. Това се видя още в края на зимния сезон през миналата година. Товарните автомобили бяха спирани още в подножията на проходите," заяви Лазар Лазаров.

#Агенция „Пътна инфраструктура" #Лазар Лазаров #зима #снегопочистване #магистрала „Хемус"

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници