Съседите на Македония посочиха условията си за членството й в ЕС

Съседите на Македония посочиха условията си за членството й в ЕС
Външните министри на Гърция, България и Румъния поискаха Македония да докаже добросъседските си намерения, за да я пуснат в ЕС. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

България няма проблем с Македония, а с националистическото говорене на някои нейни политически лидери, подчерта външният министър на България Николай Младенов.

Той бе домакин на тристранна среща с колегите си от Гърция и Румъния Димитрис Аврамопулос и Титус Корлъцян в София.

Тримата потвърдиха, че няма да допуснат Македония в Европейския съюз, ако Скопие не докаже добросъседските си намерения, съобщиха от Министерството на външните работи.

От думите им стана ясно, че това минава през решаване на спора с името на Македония, заради който Гърция спира от години евроатлантическата интеграция на Скопие, и спирането на националистическото говорене и нападките към България.

„Надявам се да избягаме от образа на Балканите като регион, в който не можем да си сътрудничим, и да покажем, че и тук приносът на ЕС е в посока на по-доброто сътрудничество и координация“, заяви Николай Младенов.

Първата цел на срещата е да се поставят основите на постоянен механизъм на координация между трите държави по всички въпроси, свързани с европейския дневен ред, регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа, сигурността и други теми от общ интерес, посочи българският външен министър.

„Когато една страна, координирано със своите съседи, може да говори от името на три, ставаме по-силни в дискусиите и доказваме, че сме надраснали всички противоречия, които са ни раздирали“, подчерта Николай Младенов.

„Индивидуалните гласове не звучат така силно, както общият глас. Затова този субрегионален формат е изключително важен“, подкрепи своя колега румънският външен министър Титус Корлъцян.

„Разширяването е важно за нашата сигурност, стабилност и просперитет. Комбинацията между икономическите трудности на региона, засилената популистка риторика, ксенофобията и национализмът създават климат, който трябва да бъде преодолян, за да могат страните в региона успешно да извървят пътя на реформи, за да могат да станат част от ЕС“, заяви Николай Младенов.

Според външния министър на Гърция Димитрис Аврамопулос много важно е тези държави да отговорят на всички критерии за членство, включително развитието и поддържането на добросъседски отношения.

„Нашата визия е да превърнем Балканите в пример за сътрудничество и приятелство за целия свят“, подчерта той.

Друга цел на тристранната среща е обсъждането на възможността за създаване на общ механизъм за подготовка и обмен на дипломати.

„Това ще даде възможност в рамките на предстоящите председателства на ЕС от Гърция, България и Румъния да можем да работим по-координирано и по-подредено“, отбеляза Николай Младенов.

#Македония #ЕС #България #Гърция #Румъния #министър на външните работи #Николай Младенов #Димитрис Аврамопулос #Титус Корлъцян

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Външна политика
Последно от Външна политика

Всички новини от Външна политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници