Свръхтуризмът: Квоти за брой посетители и затваряне на обекти

Свръхтуризмът:  Квоти за брой посетители и затваряне на обекти

Pixabay

A A+ A++ A

Задължителна резервация, квота за броя на посетителите, временно и дори пълно затваряне. Много туристически обекти по света налагат понякога драстични мерки, за да ограничат последствията от масовите посещения, които ги задръстват и им нанасят щети, пише БТА, позовавайки се на Франс Прес.

Резервация за Националния парк "Каланк"

Националният парк "Каланк", разположен в югоизточната част на Франция, изисква резервация за достъп до залива Сюжитон, заплашен от ерозия. От 2022 г. достъпът е ограничен до 400 души на ден през лятото, докато преди това 2500 души можеха да се "натикат" в това тясно скалисто пространство.

Паркът обмисля също и да ограничи посещаемостта на Фриулските острови, разположени срещу Марсилия.

Отново по крайбрежието на Средиземно море остров Поркерол в националния парк Пор-Кро ограничава броя на посетителите до 6000 души в разгара на лятото.

Подобна мярка е приета и в областта Бретан, където Ил-дьо-Бреа ограничава за първи път притока на туристи до 4700 души на ден през седмицата за периода от 14 юли до 25 август.

Копия на пещерата "Ласко"

Открита през 1940 г. в Югозападна Франция, пещерата "Ласко", която изобилства с рисунки от праисторическата епоха, е затворена за посетители от 1963 г. Тълпите туристи и мерките за облекчаване на достъпа до пещерата са дестабилизирали трайно обекта, заплашен от гъбички и плесен.

Три копия, създадени между 1983 и 2016 г., все пак позволяват туристите да се любуват на този обект, който е вписан от 1979 г. в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Ограничения за круизни кораби

Два круизни кораба на ден с максимум от 4000 пасажери във всеки от тях. Емблематичен пример за свръхтуризъм, хърватският град Дубровник, наречен "перлата на Адриатическо море", е ограничил от 2019 г. пристигащите по море в уличките на средновековния си град, наводнени от фенове на сериала "Игра на тронове".

Една от най-популярните испански туристически дестинации - остров Майорка, който е част от Балеарските острови, също ограничава от 2022 г. акостирането на кораби до бреговете му до максимум 3 круизни кораба, от които само един "мегалайнер". Мярката е въведена за срок от пет години. Съседният остров Минорка пък ще ограничи достъпа на автомобили.

Амстердам също добави към дългия си списък от мерки срещу масовия туризъм приетото миналата седмица предложение за затварянето на голям терминал за круизни кораби в центъра на града.

"Измервателен уред" на плажа

В Тайланд райският плаж Мая Бей на остров Кох Фи Фи Лей бе затворен между юни 2018 г. и януари 2022 г., за бъде направено цялостно възстановяване на кораловите рифове

Увековечен през 2010 г. във филма "Плажът" с Леонардо ди Каприо, мястото бе буквално опустошено от години на масов туризъм. До 6000 души дневно са образували истинско стълпотворение на дългия 250 метра плаж, предизвиквайки истинска екологична катастрофа - силна ерозия и увреждане на коралите. Плажът отново е отворен за посетители, но с ограничен капацитет за посещения.

Билети за влизане във Венеция

Налагането на данък за еднодневно посещение: това е проектът, който бе отлаган няколко пъти, но Венеция твърдо иска да го осъществи.

Този данък, който се плаща онлайн и се проверява чрез QR код за достъп до града, ще струва от 3 до 10 евро в зависимост от броя на посетителите.

Венеция вече ограничи достъпа до лагуната си за огромни круизни лайнери, тъй като вълните, които се образуват при преминаването им, разрушават основите на града и заплашват крехката му екосистема, според екоактивисти и защитници на културното наследство.

Ограничен достъп до Мачу Пикчу

Истинска главоблъсканица за перуанските власти, които неколкократно ограничаваха посещаемостта, градът на инките Мачу Пикчу, изложен на "излишък от посетители", бе поставен под наблюдение от ЮНЕСКО през 2011 г.

Понастоящем до него имат достъп около 4000 посетители дневно.

Призив за планината Фуджи

Друг обект, станал жертва на успеха си, е планината Фуджи, резервациите за която за нараснали неимоверно след свалянето на ограниченията за КОВИД-19. Местните власти бяха принудени да вземат мерки през юни, за да ограничат наплива до най-високия връх в Япония, който е достъпен само през лятото.

#свръхтуризъм

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници