Мъртвакът стряска туристите по Черноморието в изненадващи моменти

Мъртвакът стряска туристите по Черноморието в изненадващи моменти
A A+ A++ A

Времето се промени, морето също. Мъртвото вълнение, което е бич за плажуващи и спасители, вече не се появява само по Илинден и в началото на август, както беше преди години.

Сега по Южното Черноморие връхлита през ден, два, три, а има дни в които идва през два часа. За това алармираха морските спасители още преди началото на сезона, уточнява "Труд".

Верен ориентир дали има опасни подводни течения са гларусите. Когато започнат да кацат по вълните - значи морето се е успокоило. Но когато отдолу бушува, тогава само летят и не се докосват до гребените на вълните.

“Мъртвото вълнение, рибарите го наричаме сулган. Винаги си е било страшно, винаги е вземало жертви. Вълните завличат навътре в морето.

Особено мелтемите като задухат, през август. Така беше едно време, сега може би е по-често, заради жегите. Хората трябва да са много нащрек и да са добре подготвени, да не плуват срещу течението което ги дърпа навътре”, коментираха стари рибари.

Градският плаж във Варна досега се пълнеше само през почивните дни, но спасителите очакват оживление до дни заради настъпващите жеги

Западен вятър през последните дни охлади водата пред варненските плажове до 23 градуса. Макар че морето е като тепсия, по вишките се вее жълт флаг, тъй като има риск влизащите с дюшеци и пояси да бъдат отнесени навътре.

“Надувните предмети стават като платноходка и докато човек се усети, вече е минал зад шамандурата”, обясни старши спасителят на градския плаж във Варна Георги Есов.

Той твърди, че сезонът е започнал спокойно. Нито ден до момента не е имало мъртво вълнение, за разлика от миналото лято, когато още през юни то опроверга народните схващания, че връхлита по Илинден.

“Мъртвакът се появява тук, след като задуха от изток. Варненският залив е открит и вятърът вдига тежки вълни.

Заради плиткото крайбрежие има няколко мощни прибоя. Вълните се разбиват като лавини, а след като морето утихне, идва опасното мъртво течение”, каза Есов.

Плажуващите могат да усетят опасността, ако в наглед спокойното море започнат да губят равновесие и на плиткото, защото водата отнася пясъка под краката им, но най-добре е да се съобразяват с флаговата сигнализация. Мнозина обаче не го правят.

“Флаговете са като светофарите на пътя. Обществото остро осъжда шофьори, които минават на червено, наричат ги джигити. Но няма такава нетърпимост към влизащите в морето на червено знаме.

А ние имаме само едно оръжие - свирката. Половината от хората, които предупреждаваме, не се подчиняват и излагат на риск своя живот и нас самите. Няма и плажна полиция, която да ги респектира и глобява, макар че настояваме за това от много години”, посочи Георги Есов.

Според него засега ивиците в града са препълнени само в почивните дни. Плажуващите са основно българи, украинци и по-малко румънци и поляци. На Централния плаж идват големи групи германски студенти в Медицинския университет.

Спасителите от 16-те поста на градските плажове във Варна очакват оживление да настъпи до дни с очакваните жеги и старта на отпускарския сезон. Повечето мъже по вишките са на възраст, но и с богат опит. Краси ги и една жена.

Съвети

Какво да правим, ако попаднем в мъртво вълнение

• Мъртвите течения се образуват до брега. Тоест, даже водата да ви е до кръста, а още по-лошо, ако е до гърди, течението може да ви подхване и да ви завлече навътре в морето.

• Без значение дали сте силен или слаб плувец, много е важно да не се борите с течението. По-безопасно е да се отпуснете на повърхността на водата, тъй като в противен случай тялото застава перпендикулярно надолу и течението го носи по-бързо. Когато легнете на повърхността на водата, по-голямата сила на течението “минава” под вас.

• Излиза се встрани от течението, целта е невинаги да излезем на мястото, където сме влезли, важното е хората да излязат от това течение, за да могат да го преодолеят.

• Не изпадайте в паника, защото в такива случаи човек действа прибързано и не мисли логично. Няма нужда да плувате с всичка сила против течението, губейки своите резерви от енергия. Трябва да се плува не към брега, а настрани, паралелно на плажа. Ако течението е тясно (до 5 метра), вие много бързо ще излезете от него.

• В много от случаите удавниците са консумирали алкохол преди да влязат в морето. Когато човек влезе в морето след употреба на алкохол, мъртвото вълнение раздвижва тялото във всички посоки и налягането в стомаха става по-голямо, след което в повечето случай следва повръщане, което удавя човека.

Мъж се удави на Иракли

Мощни вълни повалиха две момичета в морето, едното е със счупен крак

Спасителите в Бургас са на нокти 10 дни преди Илинден, когато има поверие, че морето взема жертви. Вятърът е бурен и вълните създават проблеми, обясняват морските стражи. Мъртвото вълнение е вилняло преди два дни. Вчера изчезна, но флагът от сутринта бе жълт- за повишено внимание заради западния вятър.

Морето е взело вече първите си жертви, които от началото на сезона са няколко. В понеделник 48-годишен естонски турист се е удавил край Иракли, съобщиха вчера от полицията. Трагедията се разиграла малко след 15 часа, в местността “Летовище Иракли” - къмпинг “Дивото”.

Мъжът, който пристигнал у нас на 1 юли и отседнал в Свети Влас, влязъл в морето да плува. Силното течение обаче го завлякло навътре и той не успял да се измъкне. Иракли по принцип е един от плажовете, където “мъртвакът” е най- опасен. Такива са “Липите” в Синеморец, “Харманите” в Созопол, “Германката” също край Созопол, където се е удавила немска туристка преди години и др.

На Бургаския плаж при мъртвото вълнение преди два дни също е имало инциденти. Две момичета от столицата влезли да се къпят. Високите и мощни вълни ги съборили внезапно на дъното и едното от тях излязло от морето със счупен крак, другото- с изместено рамо, разказаха морските стражи.

Кметът на рибарите в Ченгене Митко Брадата: Преди цяло лято ловяхме едър сафрид, вече и риба няма

Сега в морето има само дребна граца, разказа пкметът на рибарското селище Ченгене скеле - Димитър Янчев-Брадата.

“Всичко се обърка, вече и риба няма. Една граца само и спорадично се хваща морска врана. А едно време цялото лято ловяхме хубав едър сафрид”. Това разказа кметът на рибарското селище Ченгене скеле - Димитър Янчев- Брадата.

Рибата врана е с бледо виолетов оттенък и е интересна е като нещо което рядко се появява на пазара. Добра е като вкусови качества. Става и за пържене и за печене, но пържена е по- вкусна, смята Брадата.

Сега в морето има само дребна граца, по-дребна от хамсията, която сега я няма. Едно време хамсията се ловеше до жътва- 6-ти юли. Започваше размножителен период след това идваше тъй наречената “горчивка”- малките на хамсията, спомня си Янчев, който е един от най- опитните стари рибари и далянджии у нас.

Сега много модерен е скорпидът, коментира още той. Скорпидът е риба, която прилича на попчето, но е с голяма уста и отровни бодли, които “парят” рибарите. Въпреки че изглежда плашещо, скорпидът е изключително вкусен. Ценно е филето му, което по вкусови качества се доближава направо до калкана.

Къпането във вълнение крие риск и от контузии

Родители оставят децата си без контрол

“Всеки пети родител нехае за рожбите си на плажа. Масово сядат на капанчетата, ядат и пият, а малките се къпят без контрол, макар че до 12 г. нямат право да влизат във водата сами. Това поведение го има от години, не мога да си го обясня”, не крие възмущението варненският спасител Георги Есов, който има 30-годишен стаж по вишките.

Той си припомня случай с малко детенце, което преди няколко години извадил полуживо от морето. Откарали го в реанимация, а половин час по-късно майката се появила да го търси, след като приключила с обяда си в плажно заведение.

Освен удавяне, къпането при вълнение крие и риск от контузии, предупреди д-р Иван Иванов, управител на общинския ДКЦ 1 “Св. Клементина”, чиито плажни медици осигуряват безплатна помощ на охраняемите ивици в града и курортите - всеки ден от 8 до 18 ч. Първият пример за този сезон е с чужденка, която била откарана в болница с извадено рамо след удар от мощен талаз.

“Други инциденти до момента няма, но ще става горещо и хората с хронични болести трябва да внимават - да ходят на плаж до 11 ч и след 16 ч. И най-здравите трябва да стоят на сянка, да не пият алкохол в жегата и да не влизат в морето след обилно хранене”, съветва д-р Иванов.

Рибарите на север още се радват на слука

Край брега има граца и илария

Пресен сафрид - 10 лв. за кг

Пенсионери редовно прекарват дните в търпеливо очакване на пресен улов на Морска гара. Морето им се отплаща с илария и от време на време - с граца, която необичайно до преди 2 седмици масово кълвеше и в затворените от вълнолома води.

Рибарите във Варна и на север още се радват на добра слука. Въдичари хващат край буните в града и курортите дребен сафрид - граца, на Морска гара - илария, а лодкарите понякога се връщат пълни с едър сафрид.

Изобилието си обясняват с топлата вода през зимата и очакват богат улов през есента. Пасажите дребна риба, които се задържаха дълго по крайбрежието са естествена храна на чернокопа и лефера, чийто риболов ще започне в първите дни на септември, прогнозират опитни в занаята.

Рибарите не са притеснени от слуховете за замърсяване на водата и са категорични, че сега в морето има повече риба от миналата година.

Пресният едър сафрид на борсата във Варна сега върви по 10 лв. килото, колкото е и чернокопът, но той по-рядко се намира. Двойно по-евтини са грацата и цацата, които са най-евтините предложения на търговците.

#мъртво течение #Спасители на плажа #спасители

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Туризъм
Последно от Туризъм

Всички новини от Туризъм »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници